Ko zadiši po pečenih jabolkih, oreščkih in cimetu, vemo, da je jesen resnično tu. Ta preprost kolač je sočen, dišeč in pripravljen v eni uri. Popolna sladica za hladne popoldneve ob čaju ali kavi.

Sestavine

  • 250 g gladke moke
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1 ščepec soli
  • 2 jajci
  • 150 g sladkorja
  • 100 ml olja
  • 100 ml jogurta
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 veliki jabolki, narezani na kocke, brez lupine
  • 80 g grobo sesekljanih orehov

Priprava

1. Pečico predgrejte

Segrejte jo na 180 °C (zgornji in spodnji grelec). Pekač velikosti približno 20 × 20 cm namastite in pomokajte ali obložite s papirjem za peko.

2. Zmešajte suhe sestavine

V skledi združite moko, pecilni prašek, cimet in sol ter premešajte, da se enakomerno porazdelijo.

3. Stepite mokre sestavine

V drugi posodi stepite jajca s sladkorjem, da nastane penasta zmes. Dodajte olje, jogurt in vanilijev ekstrakt ter dobro premešajte.

4. Združite maso

Suhe sestavine počasi dodajte mokrim in nežno premešajte, da dobite gladko testo brez grudic.

5. Dodajte jabolka in orehe

Vmešajte narezana jabolka in sesekljane orehe. Po želji lahko dodate naribano pomarančno ali limonino lupinico za svežino.

6. Pecite

Zmes prelijte v pripravljen pekač, po vrhu lahko potresete malo orehov ali rjavega sladkorja za hrustljavo skorjico. Pecite 35–45 minut, dokler zobotrebec, zapičen v sredino, ne pride ven čist.

Kolač naj se ohlaja 10 minut v pekaču, nato ga preložite na rešetko ali krožnik. Postrezite ga toplega ali hladnega, čudovito se poda k skodelici čaja, kave ali kepici vanilijevega sladoleda. Popolna jesenska sladica brez zapletenih postopkov.

Recept za enostaven rumov kolač


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTest osebnosti: To, kaj najprej vidite, razkrije resnico o vas
Naslednji članekTo je začimba, ki bi jo morali vključiti v svojo prehrano, če še ni