Pri prigrizkih včasih ne gre zgolj za zadovoljevanje lakote, temveč tudi za užitek ob hrani. Pokovka je lahko odlična izbira za tovrstne trenutke, saj je slastna, hrustljava in pripravljena za uživanje. To priljubljeno živilo pogosto najdemo na seznamih odobrenih prigrizkov, ki jih priporočajo tudi dietetiki.

Vendar pa lahko redno uživanje pokovke dejansko pozitivno vpliva na vaše zdravje, še posebej, če imate običajno nagnjenost k prigrizkom brez prehranske vrednosti, kot je na primer čips. Za optimalno izkoriščanje prehranskih prednosti pokovke pa je pri nakupu pomembno upoštevati nekaj koristnih nasvetov.

Ni vsaka pokovka zdrava

Vse pokovke, ki jih boste našli v trgovini, žal niso enako zdrave. Pri branju oznak hranilnih vrednosti je treba biti pozoren na tri ključne vidike: vsebnost maščobe, kalorij in natrija. Mnoge trgovinske različice pokovk vsebujejo več kalorij kot tiste, ki jih lahko pripravite doma, saj pri izdelavi uporabljajo več maščobe. V tem primeru gre za nasičene maščobe, katerih vnos bi morali omejiti, saj prehrana, bogata s temi maščobami, povečuje tveganje za srčne bolezni.

Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste pokovko (kokice)?

Podobno kot nasičene maščobe tudi prehrana z visoko vsebnostjo natrija vodi v povečano tveganje za srčne bolezni, zato je treba njegov vnos omejiti.  Če si želite pogosto privoščiti pokovko, lahko zdravo pokovko enostavno pripravite doma, uporabite jedrca koruznih zrn, avokadovo ali sončnično olje ter po okusu dodate zelišča po lastni izbiri.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste pokovko: 4 spremembe, ki jih boste doživeli

1. Boljša prebava

Ena od glavnih prehranskih prednosti pokovke je ta, da vsebuje vlaknine, približno gram na skodelico. Pokovka je polnozrnato žito, ki vsebuje dobro količino prehranskih vlaknin. Vlaknine so bistvenega pomena za zdravje prebave, spodbujajo redno odvajanje blata in pomagajo preprečevati zaprtje.

, Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste pokovko (kokice)?

2. Zdravje srca in ožilja se bo izboljšalo

Čeprav se o vlakninah pogosto govori kot o hranilu, ki koristi zdravju črevesja, neposredno koristijo tudi zdravju srca in ožilja. Prehrana z veliko vlakninami lahko izboljša prebavo, zaščiti zdravje vašega srca in zmanjša tveganje za raka in številne kronične bolezni.

3. Morda boste shujšali

Če je izguba teže eden od vaših zdravstvenih ciljev, vam lahko pokovka pomaga doseči cilj. Tudi pokovka je količinsko živilo. To pomeni, da ga lahko pojeste veliko z relativno malo kalorijami, zaradi česar je odličen prigrizek za hujšanje.

4. Imeli boste več energije

Še ena prednost pokovke je ta, da telo oskrbi z energijo. Pokovka je z ogljikovimi hidrati bogat prigrizek, ki lahko zagotovi hitro in lahko prebavljiv vir energije. Lahko je še posebej koristna za športnike ali tiste, ki se ukvarjajo s telesno aktivnostjo.

Koliko pokovke je preveč?

Čeprav so pokovke zdrave, jih je mogoče pojesti preveč. Uživanje prekomerne količine pokovke lahko povzroči napihnjenost, pline in zaprtje zaradi visoke vsebnosti vlaknin – še posebej pri ljudeh, ki niso navajeni jesti veliko vlaknin.

Lupina jedrc pokovke je nekaterim ljudem težko prebavljiva, zlasti tistim z občutljivim prebavnim sistemom. Če je tako tudi pri vas, pokovko temeljito prežvečite in zraven popijte veliko vode.

Če ima vaša pokovka veliko soli, to povzroči zadrževanje vode, kar povzroči visok krvni tlak. Uživanje preveč pokovke negativno vpliva tudi na vaše ustno zdravje, saj lahko jedrca poškodujejo zobe.

Zmerno uživanje bo čisto dovolj.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za hitro poletno sladico z malinami v kozarcu: Pripravljena v 15 minutah
Naslednji članekRecept za zlivanko z bučkami, okusna priloga ali večerja za vso družino