Datum na škatli jajc se nanaša na njihov rok uporabnosti, kar pomeni, da je to obdobje, v katerem je kakovost jajc najboljša. Vendar to ne pomeni, da jajca po preteku tega roka niso več varna za uživanje. Če so shranjena v hladilniku pod 5 °C, lahko jajca ostanejo varna za uživanje tudi do 4-5 tednov po datumu na embalaži.
Vendar pa opozarjamo, da datum uporabnosti ne določa varnosti, ampak predvsem kakovost jajc. Čeprav obstaja majhno tveganje za okužbo s salmonelo, to ni pogosto. Salmonela se pojavlja v zelo majhnem odstotku jajc, okoli 1 na 10.000 do 1 na 20.000 jajc.
Priporočljivo je, da jajca pred uporabo preverite s preprostim testom v vodi – sveža jajca bodo potonila, medtem ko stara plavajo, kar je znak, da jih je bolje zavreči. Pri pripravi jajc pa jih je najbolje temeljito skuhati, saj to dodatno zmanjša možnost okužbe s salmonelo.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira