Res je, da je shranjevanje jajc v hladilniku nenavadna domislica. Številne trgovine prodajajo svoja jajca neohlajena in jih hranijo na pultu, namesto da bi jih pospravili v hladilnik. In če govorimo o resnično svežih jajcih s kmetije, ta jajca nikoli niso bila v hladilniku, lahko visijo na pultu ali na drugem hladnem mestu približno en teden. Toda ko so jajca enkrat ohlajena, morajo ostati v hladilniku. Jajca, ki so v hladilniku, lahko zdržijo štiri do pet tednov po datumu pakiranja.

Kako dolgo lahko hranite jajca izven hladilnika?
Ko so enkrat v hladilniku, morajo ostati v hladilniku.

Kako dolgo pa jajca zdržijo zunaj hladilnika?

Glavno pravilo? Jajca lahko pustite na pultu približno dve uri pri sobni temperaturi ali eno uro, če je temperatura 30 stopinj ali več, preden bi vas moralo skrbeti. Po dveh urah bi bilo bolj varno, če za jajca zavržete. Zakaj? Ker lahko sprememba temperature pospeši rast bakterij, jajca pa so še posebej dovzetna za eno posebej neprijetno bakterijo, za katero ste zagotovo že slišali – salmonelo. Simptomi salmonele sploh niso prijetni – razvijejo se od 12 do 72 ur po okužbi in lahko vključujejo drisko, vročino, trebušne krče in bruhanje. Pri nekaterih ljudeh je lahko driska tako huda, da zahteva hospitalizacijo.

Na srečo so načini, kako pravilno ravnati z jajci, precej enostavni. Prepričajte se, da ta jajca hranite v hladilniku pod 4 stopinjami, zavrzite vsa razpokana jajca in poskrbite, da si umijete roke in pribor, ki pride v stik s surovimi jajci.

Morate prebrati: Pripravite jajca na ta način, cela družina bo navdušena


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Hiter kolač iz hrušk
Naslednji članekRecept: Divja rižota z zelenjavo in morskimi sadeži