Hitro se zgodi, da pozabimo na rok uporabnosti pri jajcih. Ko si jih želimo pripraviti, pa ugotovimo, da jim je potekel rok. Nikar ne skrbite. Obstaja zelo dober način, da preverite, ali so se že pokvarila ali so še vedno užitna.
Jajca so pogosto dobra za uživanje še dolgo po tem, ko je na embalaži naveden datum pretečen. Če želite preizkusiti, kako sveža so, je tukaj nekaj metod za njihovo testiranje.
Vaše oči in nos so najboljša orodja za določanje svežine mesa, pridelkov in zelišč – precej očitno je, ko je nekaj plesnivo ali smrdi, da to ni več užitno. Toda jajca ne morete povohati in videti, preden ga razbijete, kako torej ugotoviti, ali je še dobro?
Test lebdenja
Samo napolnite skledo s hladno vodo in vanjo položite jajca. Če se potopijo na dno in ležijo na boku, so zelo sveža. Če so stara nekaj tednov, a še vedno dobra za uživanje, bodo stala na enem koncu na dnu posode. Če priplavajo na površje, niso več dovolj sveža za uživanje.
Razlog, da ta metoda deluje, je, da so jajčne lupine porozne, kar pomeni, da prepuščajo nekaj zraka. Sveža jajca imajo v sebi manj zraka, zato potonejo na dno. Toda starejša jajca so imela več časa, da zrak prodre skozi lupino, zato so bolj plovna in bodo lebdela.
Morda vas zanima tudi: Tako pripravite popolna umešana jajca
Zadnji prispevki
- Tako pripravite kruh v cvrtniku na vroč zrak (air fryer)
- Optična iluzija: Samo ljudje z detektivskim nosom bodo našli skritega ujetnika v 15 sekundah
- Recept za cheesecake s pistacijo, ne boste ga pozabili
- Ti triki bodo podaljšali rok trajanja banan in preprečili, da bi porjavele
- Ideja za kosilo: Preprost recept za piščanca s curry-jem
- Optična iluzija: Tudi najpametnejši niso našli napake na tej slikovni uganki