Če gledate svojo paradižnikovo omako ali smetanovo omako in razmišljate, da je res preveč tekoča, ne skrbite. Omake, juhe in omake lahko zgostite na več načinov, da se oprimejo hrane.

Omake lahko zgostite z uporabo osnovnih izdelkov iz shrambe, kot sta moka ali koruzni škrob, ali pa to storite brez dodajanja sestavin, temveč zmanjšate količino tekočine. Toda najprej se naučite tega priročnega trika za testiranje gostote vaše omake:

Test žlice

Kako veste, kdaj je vaša omaka dovolj gosta, poleg tega, da jo samo gledate? Omako preizkusite z žlico. Če omaka prekrije zadnji del žlice, to pomeni, da bo omaka prekrila druge sestavine. Testiranje z žlico je dober način za testiranje omake, saj bo temperatura žlice nekoliko ohladila omako, kar daje natančen vtis, kako gosta bo omaka, ko zapusti vročo ponev in se ohladi na temperaturo, ki jo bo imela, ko jo boste postregli.

Kako zgostiti omako z zmanjšanjem tekočine

Reduciranje omake na štedilniku je odličen način za naravno zgostitev omake brez dodajanja kakršnih koli sredstev za zgoščevanje, kot sta koruzni škrob ali moka. Ta metoda deluje še posebej dobro za omake na osnovi paradižnika, saj se dodani škrob ne odreagira vedno dobro s paradižnikom. Poleg zgostitve omake redukcija koncentrira okuse, ko voda, ki bi sicer razredčila intenzivne okuse, izhlapi.

Kako zgostiti omako, Kako zgostiti omako na 3 načine

Navodila:

Sestavine za svojo omako stresite v lonec. Ogenj nastavite na srednje močno in premešajte sestavine. Ko se omaka segreje, bo začela vreti. Opazite, da se omaka med segrevanjem zgosti. Ko postanejo mehurčki v loncu večji, pozorno opazujte omako. Ne pustite, da postanejo mehurčki preveliki. Ko se mehurčki začnejo povečevati, zmanjšajte ogenj na nizko, da se vaša omaka še naprej kuha (s čimer se poglobi in okrepi njen okus), ali pa omako takoj postrezite.

Kako zgostiti omako z moko

Moka je odlična možnost, ki jo boste verjetno vedno imeli pri roki. Ne samo, da jo lahko uporabite za zgostitev omak, ampak je tudi odlično sredstvo za zgoščevanje juh. Ko jo dodamo tekočini, se škrob v moki razširi in pomaga zgostiti vse, čemur ga dodamo.

Kako zgostiti omako na 3 načine

Obstajata dva načina za zgoščevanje z moko:

  • Prežganje:

Prežganje je klasično sredstvo za zgoščevanje, sestavljeno iz enakih delov maščobe in moke. V večini primerov se ljudje odločijo za uporabo masla. Na srednjem ognju segrejte maslo. Dodajte moko in mešajte, dokler vaša zmes ne nastane gosta pasta in je zlato rjave barve. Omaki dodajte prežganje in premešajte, da se vse združi.

  • Z vodo:Zmešajte 2 žlici moke z  1/4 skodelice hladne vode in mešajte do gladkega. Mešanico dodajte v omako na srednjem ognju ter nadaljujte z mešanjem in kuhajte, dokler ne dosežete želene konsistence. Testirajte z žlico.

Kako zgostiti omako s koruznim škrobom

Koruzni škrob je odlična alternativa moki brez glutena in vaša omaka ne bo motna. Splošno pravilo je, da za vsako skodelico tekočine v receptu uporabite 1 žlico koruznega škroba.

Navodila:

Združite enake dele koruznega škroba in hladne vode. Mešajte skupaj do gladkega.
Vlijte v omako in kuhajte na srednjem ognju, nenehno mešajte, dokler omaka ne doseže želene konsistence. Omako preizkusite z žlico.

NE SPREGLEJTE: Kako narediti popoln bešamel po priporočilu najboljših kuharjev


Zadnji prispevki

Prejšnji članekDermatologinja pravi, da bi si vsakodnevno morali umivati samo 3 dele telesa
Naslednji članekSte vedeli, da lahko jajčne lupine tako uporabite na vašem vrtu?