V sezoni marelic je ta sladica prava slaščičarska čarovnija. Sočne, sladko-kisle marelice v nežni karameli in puhasto biskvitno testo tvorijo popoln par. A najboljši del? Ko je pečena, jo enostavno obrnete – in rezultat bo navdušil prav vsakega, ki jo poskusi.

Sestavine

Za plast sadja:

  • 500 g svežih marelic (zrelih, a čvrstih)
  • 3 žlice sladkorja
  • 50 g masla

Za biskvit:

  • 3 jajca
  • 120 g sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 100 ml mleka (ali jogurta)
  • 100 ml olja
  • 200 g moke
  • 1 pecilni prašek
  • ščepec soli

Obrnjen mareličen kolač, ki bo izginil, še preden ga boste dobro postavili na mizo

Postopek

1. Pripravite karamelo in marelice
V ponvici stopite maslo, dodajte sladkor in mešajte, dokler ne nastane svetla karamela. Prelijte jo v pekač, obložen s peki papirjem. Marelice razpolovite in jih s prerezano stranjo navzdol razporedite po karameli.

2. Pripravite biskvit
Jajca s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem stepajte, dokler masa ne postane svetla in puhasta. Dodajte mleko in olje, nato pa postopoma še moko, zmešano s pecilnim praškom in soljo. Mešajte, da dobite gladko, enotno zmes.

3. Sestavite in specite
Testo previdno prelijte čez marelice. Poravnajte površino in pecite v ogreti pečici na 180 °C približno 35–40 minut. S pomočjo zobotrebca preverite, ali je biskvit pečen.

4. Obrnite in postrezite
Po 10 minutah ohlajanja previdno obrnite na krožnik – marelice bodo zasijale na vrhu. Postrezite toplo ali hladno, samostojno ali z žlico vanilijevega sladoleda.

PRIPRAVITE TUDI: Recept za slastno pito z marelicami in mandljevo kremo


Zadnji prispevki

Prejšnji članekZakaj je pomembno WC ščetko menjati pogosteje, kot jo dejansko?
Naslednji članekTu je recept za vložene bučke. Ste vedeli, da jih lahko vložite za ozimnico?