Ko se v kuhinji mudi ali pripravljamo občutljivo testo, ni nič bolj nadležno kot tisti majhen košček jajčne lupine, ki pristane v posodi. Pogosto mislimo, da je razbijanje ob rob sklede najenostavnejše, a ravno ta navada povzroči, da se lupina zdrobi na več delov in konča v jedi. Obstaja pa zelo preprost trik, s katerim se temu elegantno izognete – in vaša kuhinja ostane čista, jed pa popolnoma varna.

Kako deluje trik z ravno površino?

Ko jajce razbijete ob rob, se ob udarcu pretrga tudi notranja membrana, ki drži koščke lupine skupaj. Zato se drobni delčki odlomijo in padejo v posodo. Če pa jajce udarite ob ravno površino, membrana ostane večinoma cela, kar omogoči, da lupina razpoka nadzorovano in se pri odpiranju lepo loči.

Kako pravilno razbiti jajce, da lupina ostane cela

  • Držite jajce v eni roki in ga z odločnim, a kratkim gibom udarite ob ravno, trdo površino – pult ali mizo.
  • Poiščite mesto razpoke – videti boste rahlo vdolbino in eno širšo razpoko.
  • Palca postavite na obe strani razpoke in lupino nežno razprite.
  • Drobci lupine ostanejo ujeti na membrani, rumenjak in beljak pa čisto stečeta v posodo.

Profesionalni kuharji v restavracijah skoraj nikoli ne razbijajo jajc ob rob sklede – ravno zaradi higiene, preprečevanja drobcev lupine in bolj nadzorovanega odpiranja. Zato je ta “trik” v profesionalnih kuhinjah že dolgo standard.

Kako limonina lupinica spremeni okus – in zakaj jo morate začeti uporabljati že danes


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOkusni polpeti iz mletega mesa: preprosta ideja za popolno domače kosilo