Piščanec je priljubljeno meso v mnogih gospodinjstvih, ki ponuja zdrav in okusen vir beljakovin. Kljub temu pa je nujno, da z njim ravnamo previdno, saj obstaja visoko tveganje za bakterijsko kontaminacijo. Poleg pravilne priprave je enako pomembno, da meso pravilno shranjujemo v hladilniku.

Kako to doseči?

Surovega piščanca in tudi druga perutnino, kot na primer purana, lahko v hladilniku hranimo varno do dva dni. Hladno okolje upočasni rast bakterij. Za najboljšo varnost je priporočljivo, da surovega piščanca shranimo v ločeni posodi, da preprečimo iztekanje soka, ki bi lahko onesnažil druga živila.

, Previdno s piščancem! Česa ne smete početi in kako ga pravilno shraniti?

Svežega mesa pred pripravo nikakor ne splaknemo pod tekočo vodo. To je zato, ker surovo meso pogosto vsebuje bakterije, kot so salmonela in kampilobakter, ki se uničijo šele med kuhanjem. Izpiranje mesa lahko dejansko doseže nasproten učinek, saj se bakterije lahko prenesejo na roke, delovno površino in umivalnik ter tako ostanejo prisotne dlje časa.

Če ste sveže piščančje meso v hladilniku hranili več kot nekaj dni, je pomembno biti pozoren na spremembe v njegovem videzu in vonju.

Če piščanec začne spreminjati barvo v sivo-zeleno ali oddaja vonj, podoben amoniaku, je to opozorilni znak, da meso ni več primerno za uživanje. Ko dvomite, je najvarnejša možnost, da meso zavržete. Pri piščancu obstaja veliko tveganje za zastrupitev s hrano, kar lahko privede do neprijetnih in včasih resnih simptomov, kot so visoka vročina, mrzlica, slabost, bruhanje, driska in dehidracija.

Kuhanega piščanca lahko v hladilniku shranjujemo največ tri do štiri dni v nepredušni posodi. Če želimo meso hraniti dlje, je najboljša možnost zamrzovalnik, kjer ga lahko hranimo od dva do šest mesecev. Surove kose piščanca pa je mogoče zamrzniti tudi do devet mesecev, medtem ko lahko celo piščanca zamrznemo do enega leta.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za okusen mlad krompir iz pečice: Hrustljav zunaj in mehak znotraj
Naslednji članekRecept za najbolj sočne kokosove kocke; pecivo, ob katerem so odraščale generacije