Jesen je čas, ko buče krasijo naše domove in vrtove. A kaj, ko jih imamo preveč? Buča je izjemno vsestranska in jo lahko uporabimo na številne načine – od kulinaričnih eksperimentov do dekoracije in še več. V tem članku vam bomo predstavili nekaj idej, kako jih izkoristiti in se prepričati, da se ne bo nobena buča zavrgla.

, Tukaj je 5 načinov, kako lahko to jesen uporabite buče

Uporabite jo v jedi

Iz buče lahko ustvarite nešteto jedi, od sladkih do slanih. Pipravite lahko okusno bučno juho in bučne žličnike, posladkate pa se lahko z bučnimi muffini, pito ali palačinkami. Jedi, v katere lahko vključite bučo so neomejene, zato predlagamo, da si kar nadenete predpasnik in začnete preučevati recepte.

Izdelajte masko za obraz

Buča ni le okusna jesenska priloga, iz nje lahko naredimo tudi odlično masko za kožo. Buča, bogata z vitaminoma A in C, pomaga povečati proizvodnjo kolagena, mehča kožo ter ponuja naraven način za boj proti znakom staranja.

Zmešajte 1 žlico bučnega pireja z 1 žlico jogurta in 1 čajno žličko medu. Nanesite na čist obraz, vrat in prsi in po 15 minutah sperite s toplo vodo. Posušite in nanesite vlažilno kremo.

Nahranite ptice

Ptice obožujejo bučna semena. Bučo lahko preprosto prerežete na pol in jo postavite na svoj vrt in lahko ste prepričani, da ptice na vašemu vrtu ne bodo lačne. Bučo lahko tudi očistite in semena posušite na pekaču, nato pa semena preprosto položite v tradicionalno ptičjo krmilnico. Pazite le, da ne dodajate soli ali drugih začimb, temveč uporabite samo navadna semena.

Kompostirajte

Imate staro, izrezljano bučo ali ostanke od kuhanja, ki jih ne morete uporabiti za druge namene? Bučni ostanki so zaradi visoke vsebnosti dušika odlični za kompost, saj se hitro razgradijo in zagotavljajo veliko hranilnih snovi za zemljo.

Naredite vrtni sadilnik

Ostanki buč so odlični sadilniki za jesenski vrt. Z ostrim nožem odrežite vrh – odprtina naj bo dovolj velika, da vam omogoča nemoteno sajenje. Bučo izdolbite, nato pa votlo bučo do približno ene tretjine ali polovice napolnite z zemljo za sajenje in posadite rastline po izbiri. Ko buča začne razpadati, jo posadite v zemljo in pustite, da gnijoča buča mladim rastlinam zagotovi naravno gnojilo.

Z malo domišljije lahko iz buč ustvarite prave kulinarične in številne ostale mojstrovine. Ne dovolite, da se odvečne buče zavržejo in izkoristite njihovo vsestranskost.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTale mineštra ima tako popoln okus, da bo na jedilniku velikokrat
Naslednji članekTako pravilno shranimo orehe