Ko poletna sezona doseže vrhunec, se bučke skoraj čudežno množijo – tako na vrtu kot v kuhinji. In ne brez razloga: bučke so simbol poletnega obilja, tako zelo, da včasih postanejo celo vir šal, saj jih je preveč za soseda, pa še za sorodnike. A v tej skromni zelenjavi se skriva veliko več kot le sezonski presežek.

5 razlogov, zakaj bi morali bučke jesti zelo pogosto

Zdravstvene koristi bučk

  1. Podpirajo zdravo prebavo – Vsebujejo vlaknine in veliko vode (kar 95 %!), kar olajša prebavo in pomaga pri rednem odvajanju.
  2. Ugodno vplivajo na krvni sladkor – Nizka vsebnost ogljikovih hidratov in vlaknin pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi – odličen nadomestek za testenine!
  3. Krepitev vida – Polne so antioksidantov, vključno z luteinom in zeaksantinom, ki varujeta oči pred poškodbami.
  4. Pomagajo pri hidraciji – Bučke so naravni vir tekočine in tako prispevajo k zdravi, navlaženi koži.
  5. Varujejo srce – Vsebujejo vlaknine, karotenoide in kalij – kombinacija, ki ugodno vpliva na zdravje srca in ožilja.

Kako jih pripraviti?

Pri nas najdete res veliko receptov, kako pripraviti bučke:

Ste vedeli?

Bučke so odlične za otroke in ljudi z občutljivo prebavo, saj so nežne in lahko prebavljive. Poleg tega jih lahko uporabite tudi v sladicah – odlično se skrivajo v čokoladnih kolačih ali muffinih.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekZakaj paradižnik gnije še preden dozori in kako ukrepati?
Naslednji članek9 oblačil, ki jih je bolje prati obrnjene narobe