Bližajo se prazniki in na praznični mizi ne sme manjkati potica. Naše babice so znale narediti najboljšo. Takšno s pravim razmerjem nadeva in testa. Cel dan je v kuhinji dišalo po potici in komaj smo čakali, da jo je končno razrezala. Če želite tudi vi pripraviti, takšno potico, kot so jo pripravljale naše babice, berite dalje.
1. Sestavine morajo imeti pravo temperaturo
Vse sestavine za peko potice si pripravite vnaprej. Jajca, mleko in ostale sestavine, ki jih hranite v hladilniku, morajo imeti sobno temperaturo.
2. Kvas
Velikokrat ga polomimo pri kvasu. Vanj vlijemo prevroče ali prehladno mleko in ubijemo kvasovke, zato nam testo ne vzhaja, kot bi moralo.
3. Moka
Moka, ki dolgo stoji na mestu, je velikokrat zbita. Da jo razrahljamo, jo moramo presejati. Naše babice so to vedno počele, v današnjih časih pa kar malo pozabljamo na ta korak.
4. Gnetenje
Testo za potico moramo gnesti precej časa, da postane elastično in se loči od posode. Velikokrat se zgodi, da so roke utrujena in opravilo končamo predčasno. K sreči so nam na voljo kuhinjski roboti, ki delo opravijo namesto nas. Če gnete ročno, si lahko vzamete nekaj počitka in nadaljujete z delom.
5. Premalo vzhajano testo
V receptu je ponavadi določen čas, ki ga potrebuje testo, da vzhaja. Ne ozirajte se na čas. Pravilo je, da je testo dovolj vzhajano, ko se volumen podvoji. Včasih za to potrebuje eno uro, včasih tri. Odvisno od temperature, ki jo imate v prostoru.
6. Recept
Ni vsak recept za potico dober. Spremljajte nas, v prihodnjih dneh bomo razkrili recept naše babice, ki je naredila najboljšo potico vseh časov.
Če boste poskusili pripraviti potratno potico, je recept zanjo tukaj.
Zadnji prispevki
- Recept za hitro in zelo okusno pecivo z jabolki
- Če boste upoštevali te nasvete, vam bo krhko testo za pito vedno uspelo
- Tako pripravite kruh v cvrtniku na vroč zrak (air fryer)
- Optična iluzija: Samo ljudje z detektivskim nosom bodo našli skritega ujetnika v 15 sekundah
- Recept za cheesecake s pistacijo, ne boste ga pozabili
- Ti triki bodo podaljšali rok trajanja banan in preprečili, da bi porjavele