Bližajo se prazniki in na praznični mizi ne sme manjkati potica. Naše babice so znale narediti najboljšo. Takšno s pravim razmerjem nadeva in testa. Cel dan je v kuhinji dišalo po potici in komaj smo čakali, da jo je končno razrezala. Če želite tudi vi pripraviti, takšno potico, kot so jo pripravljale naše babice, berite dalje.

1. Sestavine morajo imeti pravo temperaturo

Vse sestavine za peko potice si pripravite vnaprej. Jajca, mleko in ostale sestavine, ki jih hranite v hladilniku, morajo imeti sobno temperaturo.

2. Kvas

Velikokrat ga polomimo pri kvasu. Vanj vlijemo prevroče ali prehladno mleko in ubijemo kvasovke, zato nam testo ne vzhaja, kot bi moralo.

3. Moka

Moka, ki dolgo stoji na mestu, je velikokrat zbita. Da jo razrahljamo, jo moramo presejati. Naše babice so to vedno počele, v današnjih časih pa kar malo pozabljamo na ta korak.

4. Gnetenje

Testo za potico moramo gnesti precej časa, da postane elastično in se loči od posode. Velikokrat se zgodi, da so roke utrujena in opravilo končamo predčasno. K sreči so nam na voljo kuhinjski roboti, ki delo opravijo namesto nas. Če gnete ročno, si lahko vzamete nekaj počitka in nadaljujete z delom.

5. Premalo vzhajano testo

V receptu je ponavadi določen čas, ki ga potrebuje testo, da vzhaja. Ne ozirajte se na čas. Pravilo je, da je testo dovolj vzhajano, ko se volumen podvoji. Včasih za to potrebuje eno uro, včasih tri. Odvisno od temperature, ki jo imate v prostoru.

6. Recept

Ni vsak recept za potico dober. Spremljajte nas, v prihodnjih dneh bomo razkrili recept naše babice, ki je naredila najboljšo potico vseh časov.

Če boste poskusili pripraviti potratno potico, je recept zanjo tukaj.

Prejšnji članekVse, kar morate vedeti o tanatofobiji, znani kot strah pred smrtjo
Naslednji članekTo se bo zgodilo z vašim telesom, če boste preveč spali