Goveji stroganoff je klasična ruska jed, ki jo obožujejo po vsem svetu. Tanko narezani trakovi govejega fileja v kombinaciji s kremasto gobovo omako, obogateni s kislo smetano in dišečimi začimbami, ustvarijo okusno, kremasto jed, ki se odlično poda k jajčnim rezancem ali rižu.

Sestavine

  • 450 g govejega fileja, narezanega na tanke trakove
  • 1,5 žlice masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 šalotki, drobno sesekljani
  • 250 g gob, narezanih na rezine
  • 2 stroka česna, drobno nasekljana
  • 2 žlici moke
  • 360 ml goveje jušne osnove
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 1 žlička sladke paprike v prahu
  • 200–250 ml kisle smetane
  • sol in poper po okusu
  • jajčni rezanci ali riž za prilogo

Postopek

  1. Goveji file narežite na tanke trakove. Začinite jih s soljo in poprom.
  2. V večji ponvi ali široki kozici segrejte maslo in oljčno olje.
  3. Dodajte trakove mesa in jih na srednji temperaturi pražite približno 5–7 minut, da lepo porjavijo.
  4. Meso odstranite iz ponve in odstavite.
  5. V isto ponev dodajte šalotko, gobe in česen. Na nizki temperaturi pražite približno 2–3 minute, da se zelenjava zmehča.
  6. Dodajte moko ter ob stalnem mešanju kuhajte 2 minuti, pazite, da se moka ne prime dna.
  7. Nato vmešajte dijonsko gorčico in sladko papriko.
  8. Postopoma dolivajte govejo jušno osnovo, neprestano mešajte, da dobite gladko, rahlo zgoščeno omako.
  9. Dodajte kislo smetano in dobro premešajte. V ponev vrnite popečeno meso.
  10. Preverite okus in po potrebi dodatno začinite s soljo in poprom.
  11. Kratko segrejte (ne zavrite!), da se vse sestavine povežejo in segrejejo.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Divjačinski golaž – slastna jed za posebne priložnosti


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKako narediti vrhunski narezek, ki bo navdušil vse goste (video in koraki za pripravo)
Naslednji članekRecept za slastne čokoladne palačinke