Zdravilne lastnosti koriandra

Vitamini, minerali in antioksidanti v koriandru zagotavljajo pomembne koristi za zdravje. Listi in semena koriandra so polni vitamina K, ki igra pomembno vlogo pri strjevanju krvi. Vitamin K pomaga tudi pri obnavljanju kosti in tako preprečuje težave, kot je osteoporoza. Poleg tega dokazi kažejo, da vitamin K pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca.

koriander, Kako si pripraviti neomejene zaloge koriandra in vse zdravstvene koristi tega zelišča
Koristi za zdravje je mnogo.

Druge koristi koriandra za zdravje:

Koriander je poln antioksidantov, ki so pomembni za boj proti prostim radikalom v telesu. Prosti radikali so ohlapne molekule kisika, ki lahko poškodujejo vaše celice, kar lahko povzroči raka, bolezni srca in drugo. Antioksidanti v koriandru pomagajo odstraniti proste radikale iz telesa, zmanjšajo tveganje za nekatere vrste raka in celo zmanjšajo znake staranja.

Lahko pomaga uravnavati krvni tlak

Raziskave v Journal of Ethnopharmacology kažejo, da lahko koriander pozitivno pomaga pri zniževanju krvnega tlakaNevrotransmiter v perifernem in centralnem živčnem sistemu s povečanjem interakcije kalcijevih ionov in acetilholina sprošča napetost krvnih žil in s tem zmanjšuje možnosti za nastanek več srčno -žilnih stanj, vključno s srčnimi napadi in možgansko kapjo.

Lahko pomaga pri prebavi

Zaradi bogate vsebnosti eteričnih olj lahko koriander pomaga pri pravilnem izločanju encimov in prebavnih sokov v želodcu; s tem spodbuja prebavo in peristaltično gibanje. Pomaga lahko tudi pri zmanjševanju simptomov anoreksije. Študije so pokazale, da se dispepsija (prebavne motnje) zmanjša, če se listi in semena redno dodajajo v prehrano. Za majhne otroke, ki imajo večje možnosti za nastanek trebušnih kolik kot odrasli, lahko majhne količine listov ali semen v njihovi prehrani hitro rešijo težavo!

Lahko potencialno pomaga pri obvladovanju sladkorne bolezni

Študija, objavljena v reviji Food Chemistry, navaja, da se zaradi stimulativnega učinka koriandra na endokrine žleze lahko poveča izločanje insulina iz trebušne slinavke, kar posledično poveča raven insulina v krvi. To lahko uravnava pravilno asimilacijo in absorpcijo sladkorja ter posledično znižanje ravni sladkorja v krvi. Ta lastnost je izjemno koristna za ljudi s sladkorno boleznijo in drugimi sorodnimi stanji.


Zadnji prispevki

1
2
3
Prejšnji članek[Video] Surovo ali kuhano meso: katerega imajo mačke raje?
Naslednji članekAditiv E330: kaj pomeni in kako zelo nevaren je za naše zdravje? (osveženo 2021)