Kostanj je poseben oreh, prekrit z bodicami in temno rjavo lupino, ki jo pred uživanjem odstranimo. Najpogosteje ga uživamo pečenega, mletega kot moko, včasih pa ga tudi mešamo z drugimi živili. Poleg tega se listi in lubje kostanja uporabljajo v medicinske namene.

Kakšne so zdravstvene prednosti kostanja?

Kostanj je bogat z prehranskimi vlakninami, minerali, zdravimi maščobami, vitamini, antioksidanti in drugimi pomembnimi hranili. Vsebuje tudi malo maščobe in visoko vsebnost vitamina C, zato velja bolj za sadje kot orešček. Vsebuje kemikalije, znane kot tanini in flavonoidi, ki lahko zmanjšajo otekanje kože in uničijo bakterije. V ljudski medicini se uporablja tudi za lajšanje bronhitisa, driske, slabosti in drugih stanj, vendar ni zadostnih znanstvenih dokazov, ki bi podpirali te trditve.

Kostanj – 8 zdravstvenih koristi tega okusnega dara narave

1. Lajša prebavne težave

Prehranske vlaknine spodbujajo rast zdravih bakterij v črevesju, stimulirajo gibljivost črevesja ter pomagajo telesu pri praznjenju črevesja, preprečujejo vnetja in nelagodje.

2. Krepi imunski sistem:

Visoka vsebnost vitamina C v kostanju krepi imunski sistem z večjo produkcijo belih krvnih celic ter prepoznavanjem in nevtralizacijo prostih radikalov v telesu, kar preprečuje oksidativni stres v zdravih celicah. Kostanj vsebuje tudi antioksidante in minerale v sledovih, kot je baker, ki so odlični za zdravje imunskega sistema.

3. Preprečuje bolezni srca

Kostanj je bogat z dobrimi maščobami, ki pomagajo uravnotežiti holesterol, zmanjšujejo vnetja in tveganje za aterosklerozo ter preprečujejo nastanek krvnih strdkov. Vse te koristi pomagajo zaščititi srce pred srčnim infarktom, možgansko kapjo in drugimi srčnimi boleznimi.

4. Nadzoruje raven sladkorja v krvi

Kostanj ima nizek glikemični indeks in je bogat z vlakninami, zaradi česar je idealna možnost za nadzor ravni sladkorja v krvi. Prehrana z veliko vlakninami preprečuje nenadne skoke krvnega sladkorja, saj poskrbi za počasno absorpcijo škroba. To je še posebej koristno za ljudi s sladkorno boleznijo.

Kostanj – 8 zdravstvenih koristi tega okusnega dara narave

5. Poveča mineralno gostoto kosti

Baker in magnezij v kostanju igrata ključno vlogo pri ohranjanju zdravih kosti. Baker izboljšuje absorpcijo železa, kar spodbuja rast in razvoj kosti ter krepi imunski sistem, medtem ko magnezij izboljšuje mineralno gostoto kosti in prispeva k splošnemu zdravju.

6. Preprečuje kronične bolezni

Mangan in drugi antioksidanti v kostanju se borijo proti prostim radikalom v telesu, preprečujejo mutacijo zdravih celic ter zmanjšujejo tveganje za razvoj raka in drugih kroničnih bolezni. Mangan tudi pomaga pri preprečevanju težav s strjevanjem krvi.

7. Pomaga nadzorovati krvni tlak

Kalij v kostanju pomaga nadzorovati krvni tlak z uravnavanjem gibanja vode v telesu, lajšanjem učinkov natrija ter povečanjem pretoka krvi, kar razbremeni pritisk na zožene krvne žile in arterije.

8. Izboljšuje delovanje možganov

Kostanj vsebuje več vitaminov B, vključno s tiaminom, vitaminom B6, riboflavinom in folatom, ki so ključni za ohranjanje zdravja možganov in zaščito pred boleznimi. Pomanjkanje teh vitaminov B lahko povzroči težave, zato je kostanj pomemben del prehrane za ohranjanje zdravih možganov.

Kako ga pripraviti


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKdaj bi nas glavobol moral začeti skrbeti?
Naslednji članekKako oprati vzglavnike v stroju, ne da bi izgubili obliko?