Kostanj je poseben oreh, prekrit z bodicami in temno rjavo lupino, ki jo pred uživanjem odstranimo. Najpogosteje ga uživamo pečenega, mletega kot moko, včasih pa ga tudi mešamo z drugimi živili. Poleg tega se listi in lubje kostanja uporabljajo v medicinske namene.
Kakšne so zdravstvene prednosti kostanja?
Kostanj je bogat z prehranskimi vlakninami, minerali, zdravimi maščobami, vitamini, antioksidanti in drugimi pomembnimi hranili. Vsebuje tudi malo maščobe in visoko vsebnost vitamina C, zato velja bolj za sadje kot orešček. Vsebuje kemikalije, znane kot tanini in flavonoidi, ki lahko zmanjšajo otekanje kože in uničijo bakterije. V ljudski medicini se uporablja tudi za lajšanje bronhitisa, driske, slabosti in drugih stanj, vendar ni zadostnih znanstvenih dokazov, ki bi podpirali te trditve.
1. Lajša prebavne težave
Prehranske vlaknine spodbujajo rast zdravih bakterij v črevesju, stimulirajo gibljivost črevesja ter pomagajo telesu pri praznjenju črevesja, preprečujejo vnetja in nelagodje.
2. Krepi imunski sistem:
Visoka vsebnost vitamina C v kostanju krepi imunski sistem z večjo produkcijo belih krvnih celic ter prepoznavanjem in nevtralizacijo prostih radikalov v telesu, kar preprečuje oksidativni stres v zdravih celicah. Kostanj vsebuje tudi antioksidante in minerale v sledovih, kot je baker, ki so odlični za zdravje imunskega sistema.
3. Preprečuje bolezni srca
Kostanj je bogat z dobrimi maščobami, ki pomagajo uravnotežiti holesterol, zmanjšujejo vnetja in tveganje za aterosklerozo ter preprečujejo nastanek krvnih strdkov. Vse te koristi pomagajo zaščititi srce pred srčnim infarktom, možgansko kapjo in drugimi srčnimi boleznimi.
4. Nadzoruje raven sladkorja v krvi
Kostanj ima nizek glikemični indeks in je bogat z vlakninami, zaradi česar je idealna možnost za nadzor ravni sladkorja v krvi. Prehrana z veliko vlakninami preprečuje nenadne skoke krvnega sladkorja, saj poskrbi za počasno absorpcijo škroba. To je še posebej koristno za ljudi s sladkorno boleznijo.
5. Poveča mineralno gostoto kosti
Baker in magnezij v kostanju igrata ključno vlogo pri ohranjanju zdravih kosti. Baker izboljšuje absorpcijo železa, kar spodbuja rast in razvoj kosti ter krepi imunski sistem, medtem ko magnezij izboljšuje mineralno gostoto kosti in prispeva k splošnemu zdravju.
6. Preprečuje kronične bolezni
Mangan in drugi antioksidanti v kostanju se borijo proti prostim radikalom v telesu, preprečujejo mutacijo zdravih celic ter zmanjšujejo tveganje za razvoj raka in drugih kroničnih bolezni. Mangan tudi pomaga pri preprečevanju težav s strjevanjem krvi.
7. Pomaga nadzorovati krvni tlak
Kalij v kostanju pomaga nadzorovati krvni tlak z uravnavanjem gibanja vode v telesu, lajšanjem učinkov natrija ter povečanjem pretoka krvi, kar razbremeni pritisk na zožene krvne žile in arterije.
8. Izboljšuje delovanje možganov
Kostanj vsebuje več vitaminov B, vključno s tiaminom, vitaminom B6, riboflavinom in folatom, ki so ključni za ohranjanje zdravja možganov in zaščito pred boleznimi. Pomanjkanje teh vitaminov B lahko povzroči težave, zato je kostanj pomemben del prehrane za ohranjanje zdravih možganov.
Kako ga pripraviti
- Recept: Jesenska kostanjeva juha (odlična za predjed)
- Recept: priprava kostanja v mikrovalovni pečici
- Kako spečemo kostanj v pečici?
Zadnji prispevki
- Enostaven recept za cheesecake, pripravljen v 20 minutah
- Vam je ostalo nekaj vina? Tako ga lahko porabite
- Kako varno je igranje spletnih iger na srečo preko VPN?
- Recept za slastnega piščanca po mediteransko – zdrav in enostaven obrok
- Na takšen način lahko nadomestite sladkor v sladicah, da bi bile bolj zdrave