Če imate radi bogate čokoladne torte z osvežujočo sadno noto, je ta čokoladno-višnjeva torta odlična izbira. Mehka, sočna biskvitna osnova, polna višnjevega nadeva, rahla smetana in kanček ruma ustvarijo popolno sladico za praznovanja ali posebne trenutke. Poleg odličnega okusa torta navduši tudi z videzom — prava klasika, ki se ji nihče ne more upreti.
Sestavine
Biskvit
- 6 jajc
- 180 g sladkorja
- 150 g moke
- 30 g jedilnega škroba
- 30 g kakava
Nadev in krema
- 1 kozarec vloženih višenj (pribl. 680 g)
- 4 žlice sladkorja
- 2 žlici jedilnega škroba
- 6 žlic ruma
- 0,75 l sladke smetane
- 2 vrečki vanilijevega sladkorja
- 3 vrečke utrjevalca za smetano
Za okrasitev
- čokoladne drobtinice ali ostružki
- praženi nalistani mandlji
- nekaj višenj (svežih ali iz kompota)
PREBERITE TUDI: Preprosta čokoladna torta, ki jo obožujejo vsi (brez zapletenih korakov)
Priprava biskvita
- Jajca penasto stepite, med stepanjem postopoma dodajajte sladkor, da nastane puhasta masa.
- Moko, škrob in kakav presejte in nežno vmešajte v jajčno zmes.
- Testo vlijte v tortni model (26–28 cm) obložen s peki papirjem in pecite pri 200 °C približno 20–25 minut.
- Biskvit po peki obrnite, odstranite papir in ga popolnoma ohladite (najbolje čez noč v hladilniku).
- Nato ga dvakrat prerežite, da dobite tri plasti.
- Višnje odcedite in prihranite sok. Sok zavrite s sladkorjem, nato dodajte z vodo razmešan škrob, hitro zavrite in odstavite z ognja.
- Primešajte višnje in 2 žlici ruma. Popolnoma ohladite.
- Sladko smetano stepite z vanilijevim sladkorjem in utrjevalcem, da dobite čvrsto, rahlo kremo.
- Na pladenj položite prvo plast biskvita, jo pokapajte z rumom in premažite z višnjevo kremo.
- Pokrijte z drugo plastjo biskvita, znova pokapajte z rumom in premažite s tretjino smetane.
- Dodajte še zadnjo plast, premažite celotno torto s preostalo smetano in jo poravnajte.
- Torto okrasite po želji — s čokoladnimi drobtinicami ali ostružki, praženimi mandlji ter višnjami.
- Po vrhu lahko s preostalo smetano naredite lepe kupčke in nanje položite višnje.
Nasvet
Za še intenzivnejši okus lahko višnjev nadev pripravite z dodatkom malo cimeta ali klinčkov. Če torto pripravljate za otroke, lahko rum izpustite ali ga nadomestite z višnjevim sokom.
Recept za hitro torto, pripravljeno v 30 minutah, ki z okusom resnično navduši
Zadnji prispevki
- Najlepši domači adventni venček: preprosta ideja, ki bo polepšala vašo praznično mizo
- Mandarinin šarkelj: puhasta jesenska sladica, ki navduši z nežno svežino
- Ta trik za čiščenje fug je osvojil internet – deluje pa vsakokrat
- Kokosovo pecivo, ki vedno uspe: preprosta sladica za vsak dan
- Kako oprati stare vzglavnike, da bodo znova puhasti in čisti
- Čokoladne rezine z noro dobro kremo – brez peke!
















































