Noč čarovnic, ki jo praznujemo v noči iz 31. oktobra na 1. november, je postala priljubljen praznik tudi pri nas. Nič ne pričara bolj pravega vzdušja kot sij buče s strašljivim nasmehom, ki stoji pred vrati ali na okenski polici. Če se vam zdi rezljanje buče zapleteno – brez skrbi. Z nekaj preprostimi triki bo vaša buča videti čudovito (ali strašljivo!) že v prvi poskus.

1. Izberite pravo bučo

Najbolje se obnesejo srednje velike buče s trdo lupino, ki stojijo stabilno. Izberite takšno, ki nima mehkih madežev ali vdolbin.

2. Pripravite potrebna orodja

Za varno in natančno rezljanje potrebujete:

  • oster nož z ozkim rezilom ali poseben set za izrezovanje buč,
  • žlico ali zajemalko za odstranjevanje semen,
  • svinčnik ali marker za risanje vzorca,
  • čajno svečko ali LED lučko za osvetlitev.

Odrežite pokrov in izdolbite notranjost

  • Na vrhu buče odrežite pokrovček v obliki zvezde ali šestkotnika – tako ga boste kasneje lažje položili nazaj.
  • S pomočjo žlice izdolbite semena in vlaknasto sredico. Notranjost naj bo čim bolj gladka, da bo svetloba kasneje lepše žarela.

4. Narišite motiv

Na bučo narišite svoj vzorec – klasičen nasmejan obraz, zlobni nasmeh ali celo motiv netopirja, mačke ali hiše duhov. Če niste vešči risanja, si lahko pomagate s predlogo, ki jo prilepite na bučo in po njej izrežete.

5. Previdno izrežite

Z ostrim nožem počasi izrezujte po črtah. Začnite pri manjših delih, kot so oči, nato nadaljujte z večjimi odprtinami. Ne hitite – natančnost je tu pomembnejša od hitrosti.

6. Ustvarite svetlobni učinek

V izdolbeno bučo postavite svečko ali LED lučko. Če uporabite pravo svečo, spodaj izrežite majhno luknjo, da bo toplota lahko uhajala.

7. Podaljšajte svežino buče

Da buča ne bo ovenela prehitro, jo po rezanju rahlo premažite z limoninim sokom ali rastlinskim oljem – to upočasni sušenje in prepreči plesen.

Video postopka

Prva izrezljana “buča” sploh ni bila buča, ampak repa! V 19. stoletju so na Irskem ljudje izrezovali obraze v repe in vanje postavljali sveče, da bi pregnali zle duhove. Šele z izseljevanjem v ZDA so repe zamenjale buče – večje, mehkejše in primernejše za rezbarjenje.

Jesenska dekoracija, ki jo lahko naredi vsak: lučka iz listja


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za ‘tapravo’ belokranjsko pogača
Naslednji članekRecept za veganski ričet, ki bo všeč tudi ljubiteljem mesa