Egipčani so prvi začeli gojiti česen, ki je v njihovi kulturi igral pomembno vlogo. Šteli so ga za sveto rastlino, saj so ga pogosto našli v grobnicah faraonov.
Zaradi njegove intenzivne arome in okusa se uporablja predvsem kot dodatek jedem. Bogat je s hranili, saj vsebuje vodo, beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vlaknine ter minerale, kot so natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, železo in žveplo. Vsebuje tudi vitamine, kot so karoten, vitamin E, B1, B2, B3 in vitamin C.
Olupkov česna ne zavrzite
Čeprav večina ljudi običajno zavrže olupke česna, so ti izjemno koristni. Bogati so z antioksidanti, ki krepijo imunski sistem in delujejo proti raku. Lupina lahko vsebuje več dragocenih snovi kot sam česen, vključno s specifičnimi flavonoli, ki znižujejo krvni tlak in preprečujejo nalaganje oblog na arterijah. Lupina česna je prav tako bogata z vlakninami, ki so koristne za zdravje srca, prebavo, zniževanje holesterola in preprečevanje nekaterih vrst raka. Pri uporabi lupin česna je pomembno, da so organske, saj tako preprečite vnos pesticidov v svojo prehrano.
Kako jih uporabiti?
Lupine česna še posebej uporabne pri pripravi juh. Preprosto jih dodajte v juho in po kuhanju precedite. Če vas skrbi premočan okus, dodajte le žličko na dva stroka česna, za močnejši okus pa lahko uporabite celo pest.
Juho lahko pripravite tudi samo iz česnovih lupin, kar traja 10-15 minut po vretju vode. Tako pridobljeno tekočino lahko uporabite za kuhanje riža, dodajanje raznim omakam ali kot osnovo za juho, kamor dodate rezance ali cmoke po želji.
Namesto da zavržete lupine česna, jih shranite v vrečko za nadaljnjo uporabo. Zavrzite le umazane kose.
Ideje za uporabo česnovih lupin:
- Zamrznite lupine in jih uporabite v enolončnicah ter zelenjavnih jedeh.
- Med kuhanjem dodajte cele stroke česna in jih zaužijte.
- Pečete lahko česen skupaj s krompirjem in mesom ali pa ga dodate v enolončnice.
- Pripravite čaj tako, da stroke česna potopite v vrelo vodo za nekaj minut.
- Česen lahko tudi popečete v lupini. Zavijte cele glavice v aluminijasto folijo in pecite približno 40 minut pri 180 stopinjah. Pečen česen lahko hranite v hladilniku do sedem dni ali v zamrzovalniku do šest tednov.
Zadnji prispevki
- Recept za švedske mesne kroglice, kot jih dobite v priljubljeni trgovini s pohištvom
- Gnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
- To je recept za noro testo, ki ga lahko uporabite za pripravo kruha, pice, kolačkov, žemljic …
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo otroke, a le tisti z najbolj ostrimi očmi lahko v 7 sekundah opazijo banano
- To je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite
- Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku