Egipčani so prvi začeli gojiti česen, ki je v njihovi kulturi igral pomembno vlogo. Šteli so ga za sveto rastlino, saj so ga pogosto našli v grobnicah faraonov.

Zaradi njegove intenzivne arome in okusa se uporablja predvsem kot dodatek jedem. Bogat je s hranili, saj vsebuje vodo, beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vlaknine ter minerale, kot so natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, železo in žveplo. Vsebuje tudi vitamine, kot so karoten, vitamin E, B1, B2, B3 in vitamin C.

Ne zavrzite olupkov česna! Tako jih lahko uporabite in ideja je res zlata vredna

Olupkov česna ne zavrzite

Čeprav večina ljudi običajno zavrže olupke česna, so ti izjemno koristni. Bogati so z antioksidanti, ki krepijo imunski sistem in delujejo proti raku. Lupina lahko vsebuje več dragocenih snovi kot sam česen, vključno s specifičnimi flavonoli, ki znižujejo krvni tlak in preprečujejo nalaganje oblog na arterijah. Lupina česna je prav tako bogata z vlakninami, ki so koristne za zdravje srca, prebavo, zniževanje holesterola in preprečevanje nekaterih vrst raka. Pri uporabi lupin česna je pomembno, da so organske, saj tako preprečite vnos pesticidov v svojo prehrano.

Kako jih uporabiti?

Lupine česna še posebej uporabne pri pripravi juh. Preprosto jih dodajte v juho in po kuhanju precedite. Če vas skrbi premočan okus, dodajte le žličko na dva stroka česna, za močnejši okus pa lahko uporabite celo pest.

Juho lahko pripravite tudi samo iz česnovih lupin, kar traja 10-15 minut po vretju vode. Tako pridobljeno tekočino lahko uporabite za kuhanje riža, dodajanje raznim omakam ali kot osnovo za juho, kamor dodate rezance ali cmoke po želji.

Namesto da zavržete lupine česna, jih shranite v vrečko za nadaljnjo uporabo. Zavrzite le umazane kose.

Ideje za uporabo česnovih lupin:

  • Zamrznite lupine in jih uporabite v enolončnicah ter zelenjavnih jedeh.
  • Med kuhanjem dodajte cele stroke česna in jih zaužijte.
  • Pečete lahko česen skupaj s krompirjem in mesom ali pa ga dodate v enolončnice.
  • Pripravite čaj tako, da stroke česna potopite v vrelo vodo za nekaj minut.
  • Česen lahko tudi popečete v lupini. Zavijte cele glavice v aluminijasto folijo in pecite približno 40 minut pri 180 stopinjah. Pečen česen lahko hranite v hladilniku do sedem dni ali v zamrzovalniku do šest tednov.

Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Najdite sovo na sliki v manj kot 15 sekundah
Naslednji članekRecept za polnjene paprike s sirom in slanino, presenečeni boste