Sirni souffle je neverjetna slana jed odličnega okusa in teksture. Ti zračni in puhasti souffle-ji so narejeni iz treh vrst sira – švicarskega, cheddarja in parmezana. Prinašajo intenziven okus in so naravnost popolni.

Sestavine

  • 3 žlice (40 g) masla
  • 1/3 skodelice (40 g) moke
  • 1 skodelica (240 ml) mleka
  • 1 čajna žlička (5 g) dijonske gorčice
  • 1/2 žličke (2 g) soli
  • 1/4 žličke (1 g) paprike
  • Sveže mleti črni poper
  • 4 velika jajca
  • 1/2 skodelice (50 g) švicarskega sira, naribanega
  • 1/2 skodelice (50 g) sira cheddar, naribanega
  • 1/4 skodelice (25 g) naribanega parmezana

Postopek

  1. Pečico segrejte na 190 C. Na srednjo rešetko v pečici položite pekač. 4 posodice za souffle (230-250 ml) premažite z maslom ter po dnu in ob straneh posujte drobtine.
  2. Odvečne drobtine zavrzite.
  3. Beljake ločite od rumenjakov in jih pustite na strani do uporabe.
  4. V srednji ponvi stopite maslo na srednje nizkem ognju. Dodajte moko in mešajte, dokler ni gladka, ter kuhajte približno 1-2 minuti, dokler ne zavre. Postopoma vmešajte mleko, dokler zmes ni gladka. Med stalnim mešanjem zavrite; kuhajte in mešajte še 2-3 minute ali dokler se ne zgosti.
  5. Odstranite z ognja in vmešajte sire. Enega za drugim dodajte rumenjake in nato dodajte sol, papriko, dijonsko gorčico in sveže mlet črni poper. Mešanico prenesite v večjo skledo in pustite, da se nekoliko ohladi.
  6. V ločeni skledi stepite beljake s ščepcem soli, dokler ne nastanejo čvrsti vrhi.
  7. Stepene beljake postopoma vmešajte v sirno zmes.
  8. Mešanico enakomerno razdelite v pripravljene posodice. Po vrhu vsakega potresite nariban parmezan.
  9. Posodice položite na predhodno segret pekač in pecite 25-30 minut, dokler ne postanejo zlate in napihnjene.
  10. Postrezite takoj. Sufle lahko postrežete poleg sveže solate.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekČe boste uporabili te trike, vaša črna oblačila ne bodo pobledela po pranju
Naslednji članekOptična iluzija: Če kobilico najdete v 10 sekundah, imate visok IQ