Sezona jagod se je pričela in tudi rabarbaro že lahko nabirate na vrtu – vendar previdno, vsi deli niso užitni. Če je ne boste uporabili v piti, lahko iz nje naredite tudi krasen džem.

Sestavine

Za testo:

  • 300 g večnamenske moke
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 žlica sladkorja
  • 225 g hladnega masla (narezanega na kocke)
  • 6–8 žlic ledene vode

Za nadev:

  • 600 g rabarbare (narezane na cm dolge koščke)
  • 250–300 g jagod (narezanih na polovice)
  • 200 g belega sladkorja
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 30 g koruznega škroba
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
  • 1 žlica masla (narezana na majhne koščke)

Za premaz in posip:

  • 1 jajce (stepeno, za premaz)
  • 1 žlica grobega sladkorja (neobvezno)

Recept za sočno spomladansko pito z jagodami in rabarbaro

Postopek

Testo za pito:

  1. V večji skledi zmešajte moko, sol in sladkor.
  2. Dodajte kocke hladnega masla in z rokami ali sekljalnikom mešajte, dokler zmes ne postane podobna drobtinam.
  3. Postopoma dodajajte ledeno vodo (žlico po žlico), dokler ne dobite enotne, kompaktne mase. Razdelite testo na dva dela, oblikujte diska, ju zavijte v folijo in postavite v hladilnik za vsaj eno uro.

Nadev:

  1. V skledi združite rabarbaro, jagode, beli in rjavi sladkor, koruzni škrob, sol, limonin sok in vanilijo.
  2. Pustite stati 10–15 minut, da se sestavine povežejo.

Sestavljanje pite:

  1. Na pomokani površini razvaljajte en del testa in ga položite v namaščen pekač za pito (premer 23 cm).
  2. Obrežite robove. Nadev razporedite po testu in po vrhu dodajte koščke masla.
  3. Razvaljajte drugi del testa in z njim pokrijte pito ali izrežite trakove in oblikujte rešetko.
  4. Robove stisnite skupaj. Zgornjo plast premažite z jajcem in po želji posujte s sladkorjem.

Peka:

  1. Pečico segrejte na 200 °C. Pito pecite 20 minut, nato zmanjšajte temperaturo na 175 °C in pecite še 35–40 minut, dokler skorja ne dobi zlato rjave barve.
  2. Pito ohladite do sobne temperature, da se nadev strdi. Postrezite samostojno ali s kepico vaniljevega sladoleda.

Pito lahko hranite v hladilniku do 3 dni. Pred postrežbo jo pustite stati 15 minut na sobni temperaturi. Dober tek!

PRIPRAVITE TUDI: Kolač z jagodami in kremnim sirom, odlična sladica za vsak dan


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKako očistiti tuš kabino: Če jo obrišete z mešanico teh dveh sestavin, bo sijoča dolgo časa
Naslednji članek10 gospodinjskih težav, ki jih je enostavno rešiti z WD-40