Sezona jagod se je pričela in tudi rabarbaro že lahko nabirate na vrtu – vendar previdno, vsi deli niso užitni. Če je ne boste uporabili v piti, lahko iz nje naredite tudi krasen džem.
Sestavine
Za testo:
- 300 g večnamenske moke
- 1 čajna žlička soli
- 1 žlica sladkorja
- 225 g hladnega masla (narezanega na kocke)
- 6–8 žlic ledene vode
Za nadev:
- 600 g rabarbare (narezane na cm dolge koščke)
- 250–300 g jagod (narezanih na polovice)
- 200 g belega sladkorja
- 50 g rjavega sladkorja
- 30 g koruznega škroba
- 1/4 čajne žličke soli
- 1 žlica limoninega soka
- 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- 1 žlica masla (narezana na majhne koščke)
Za premaz in posip:
- 1 jajce (stepeno, za premaz)
- 1 žlica grobega sladkorja (neobvezno)
Postopek
Testo za pito:
- V večji skledi zmešajte moko, sol in sladkor.
- Dodajte kocke hladnega masla in z rokami ali sekljalnikom mešajte, dokler zmes ne postane podobna drobtinam.
- Postopoma dodajajte ledeno vodo (žlico po žlico), dokler ne dobite enotne, kompaktne mase. Razdelite testo na dva dela, oblikujte diska, ju zavijte v folijo in postavite v hladilnik za vsaj eno uro.
Nadev:
- V skledi združite rabarbaro, jagode, beli in rjavi sladkor, koruzni škrob, sol, limonin sok in vanilijo.
- Pustite stati 10–15 minut, da se sestavine povežejo.
Sestavljanje pite:
- Na pomokani površini razvaljajte en del testa in ga položite v namaščen pekač za pito (premer 23 cm).
- Obrežite robove. Nadev razporedite po testu in po vrhu dodajte koščke masla.
- Razvaljajte drugi del testa in z njim pokrijte pito ali izrežite trakove in oblikujte rešetko.
- Robove stisnite skupaj. Zgornjo plast premažite z jajcem in po želji posujte s sladkorjem.
Peka:
- Pečico segrejte na 200 °C. Pito pecite 20 minut, nato zmanjšajte temperaturo na 175 °C in pecite še 35–40 minut, dokler skorja ne dobi zlato rjave barve.
- Pito ohladite do sobne temperature, da se nadev strdi. Postrezite samostojno ali s kepico vaniljevega sladoleda.
Pito lahko hranite v hladilniku do 3 dni. Pred postrežbo jo pustite stati 15 minut na sobni temperaturi. Dober tek!
PRIPRAVITE TUDI: Kolač z jagodami in kremnim sirom, odlična sladica za vsak dan
Zadnji prispevki
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira
- To je začimba, ki bi jo morali vključiti v svojo prehrano, če še ni