Kremasta porova juha s krompirjem je preprost in okusen obrok, ki vas bo pogrel v hladnih dneh.
Sestavine
- 3 veliki pori (ali 4-5 manjših, le beli in svetlo zeleni deli – približno 750 g)
- 1 velika čebula, drobno sesekljana
- 2 stroka česna, drobno sesekljana
- 3 veliki krompirji, olupljeni in narezani na kocke
- 1 l (4 skodelice) zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 1 žlica masla
- 1 čajna žlička soli (po okusu)
- ½ čajne žličke popra
- ½ čajne žličke česnove soli (ali česna v prahu, po okusu)
- 200 ml sladke smetane
- Drobnjak in sveže mlet črni poper (za posip)
Postopek
- Pore očistimo tako, da jih vzdolžno prerežemo in speremo pod tekočo vodo, da odstranimo pesek.
- Narežemo jih na tanke kolobarje.
- V večjem loncu segrejemo maslo in dodamo sesekljano čebulo ter por.
- Na nizkem ognju dušimo približno 10 minut, da se zmehčata.
- Dodamo sesekljan česen in premešamo.
- V lonec dodamo narezan krompir in prelijemo z jušno osnovo.
- Povišamo temperaturo, da zavre, nato zmanjšamo ogenj in pustimo vreti približno 20 minut, dokler krompir ni mehak.
- Z zajemalko odstranimo nekaj kuhanega krompirja in pora ter jih prihranimo za dekoracijo.
- Juho s paličnim mešalnikom zmiksamo, da postane popolnoma gladka. Ne miksamo predolgo, da krompir ne postane lepljiv.
- Dodamo sladko smetano in po potrebi ponovno segrejemo.
- Juho nalijemo v sklede in po vrhu dodamo prihranjen por in krompir.
- Potresemo s sveže nasekljanim drobnjakom, malo popra in kančkom smetane.
- Postrežemo s hrustljavim kruhom ali domačimi krutoni.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Kremna cvetačna juha, ki bo všeč vsakomur