Kremasta porova juha s krompirjem je preprost in okusen obrok, ki vas bo pogrel v hladnih dneh.

Sestavine

  • 3 veliki pori (ali 4-5 manjših, le beli in svetlo zeleni deli – približno 750 g)
  • 1 velika čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 3 veliki krompirji, olupljeni in narezani na kocke
  • 1 l (4 skodelice) zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 1 žlica masla
  • 1 čajna žlička soli (po okusu)
  • ½ čajne žličke popra
  • ½ čajne žličke česnove soli (ali česna v prahu, po okusu)
  • 200 ml sladke smetane
  • Drobnjak in sveže mlet črni poper (za posip)

Postopek

  1. Pore očistimo tako, da jih vzdolžno prerežemo in speremo pod tekočo vodo, da odstranimo pesek.
  2. Narežemo jih na tanke kolobarje.
  3. V večjem loncu segrejemo maslo in dodamo sesekljano čebulo ter por.
  4. Na nizkem ognju dušimo približno 10 minut, da se zmehčata.
  5. Dodamo sesekljan česen in premešamo.
  6. V lonec dodamo narezan krompir in prelijemo z jušno osnovo.
  7. Povišamo temperaturo, da zavre, nato zmanjšamo ogenj in pustimo vreti približno 20 minut, dokler krompir ni mehak.
  8. Z zajemalko odstranimo nekaj kuhanega krompirja in pora ter jih prihranimo za dekoracijo.
  9. Juho s paličnim mešalnikom zmiksamo, da postane popolnoma gladka. Ne miksamo predolgo, da krompir ne postane lepljiv.
  10. Dodamo sladko smetano in po potrebi ponovno segrejemo.
  11. Juho nalijemo v sklede in po vrhu dodamo prihranjen por in krompir.
  12. Potresemo s sveže nasekljanim drobnjakom, malo popra in kančkom smetane.
  13. Postrežemo s hrustljavim kruhom ali domačimi krutoni.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Kremna cvetačna juha, ki bo všeč vsakomur


Zadnji prispevki

Prejšnji članek4 limone narežite na rezine in jih položite v kote sobe – zgodilo se bo tole
Naslednji članekOptična iluzija: Najdite 4 razlike na sliki v 10 sekundah?