Stročji fižol že raste po vrtovih, pogosto ga pripravljamo v boranji ali samo zabelimo z ocvirki in kislo smetano. Pa ste kdaj pomislili, da bi ga lahko pripravili s testeninami? Za vas imamo slastno idejo.

Sestavine

  • 340 g špagetov
  • 230 g stročjega fižola
  • 120 g svežega ali zamrznjenega graha
  • 12 belušev (tanka stebla)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 230 g drobno sesekljane pancete
  • 120 ml smetane za kuhanje
  • 2 veliki jajci
  • 2 velika rumenjaka
  • 180 g sveže naribanega parmezana
  • 5 mladih čebul (beli in zeleni del)
  • 60 g svežega drobnjaka
  • sok in lupinica ene bio limone
  • sol in sveže mlet poper

PREBERITE TUDI: Odlične testenine s piščancem in slanino; ideja za hitro kosilo

Postopek

1. Skuhajte testenine in zelenjavo: V velikem loncu zavrite dobro osoljeno vodo. Najprej kuhajte špagete 8 minut, nato dodajte skoraj kuhan stročji fižol, grah in beluše (odrežite dno, vršičke pa narežite na 5 cm). Vse skupaj odcedite in prihranite skodelico škrobne vode od kuhanja.

2. Pripravite panceto: Medtem v ponvi segrejte olivno olje in na srednji temperaturi pražite panceto, da postane zlato rjava in hrustljava (7–9 minut). Preložite jo na papirnate brisačke.

3. Zmešajte kremasto omako: V veliko skledo najprej nalijte zelo vročo vodo iz pipe, da jo segrejete – nato jo izpraznite. Vanjo dajte smetano, jajca, rumenjake in ¼ skodelice prihranjene vode od testenin. Dobro premešajte, nato dodajte vroče špagete z zelenjavo in hitro mešajte s kleščami, da nastane svilnata omaka. Po potrebi dodajte še malo vode od kuhanja za bolj kremast rezultat.

4. Zaključite in postrezite: Primešajte nariban parmezan, sesekljano mlado čebulo, drobnjak, limonino lupinico in sok, ter začinite s soljo in poprom. Dodajte še hrustljavo panceto, vse premešajte in postrezite takoj. Po želji dodajte še malo svežega drobnjaka in parmezana.

Madžarski trik za najokusnejše polnjene paprike – pri nas jih ne pripravljamo tako


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Lahko v morju pokrovčkov najdete pokrovček priljubljene znamke, ki se prodaja tudi pri nas?
Naslednji članekKis ali limona? Kaj res najbolj paše v solato