Zakaj spomni na stare dobre čase? Ker dandanes skoraj nihče več ne pripravlja štrudlja po receptu naših babic, ki velikokrat poleg jabolk vmešale še drobtine, da je bil še bolj slasten.

Sestavine

  • Vlečeno testo
  • Sok dveh limon
  • 2 kg jabolk
  • 20 g masla
  • 30 g sladkorja (za mešanico z drobtinami)
  • 20 g mletih orehov ali mandljev
  • 80 g drobtin
  • 50 g rozin
  • 3 žlice ruma
  • 50 g stopljenega masla
  • 1 žlica mletega cimeta

Postopek

  1. V večjo skledo nalijemo hladno vodo in dodamo sok ene limone.
  2. Jabolka operemo, izdolbemo sredico in olupimo. Nato jih damo v limonino vodo, da preprečimo oksidacijo. Vsako jabolko naribamo.
  3. V ponvi na zmernem ognju stopimo maslo, dodamo sladkor, mlete orehe ali mandlje ter drobtine. Mešanico pražimo približno 5 minut, dokler ne postane zlato rjava in zadiši.
  4. Rozine prelijemo z rumom in pustimo približno 10 minut.
  5. Testo razvlečemo na velikost približno 120 x 75 cm.
  6. Debelejši rob testa obrežemo.
  7. Nato testo premažemo s stopljenim maslom.
  8. Mešanico sladkorja in drobtin razporedimo po eni četrtini testa. Po sredini dodamo narezana jabolka in jih potresemo z odcejenimi rozinami in cimetom.
  9. Testo previdno zvijemo s pomočjo prta, začnemo na strani, kjer je nadev.
  10. Robove testa dobro stisnemo, da se zavitek zapre.
  11. Zavitek položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in premažemo s stopljenim maslom.
  12. Zavitek pečemo v ogreti pečici na 190 °C približno 50–60 minut, dokler ni zlato rjav in hrustljav.

Babičin recept: Jabolčni štrudelj z drobtinami, ki spomni na stare dobre čase


Zadnji prispevki

Prejšnji članek8 presenetljivih koristi rednih spolnih odnosov po 50. letu starosti
Naslednji članekKako izbrati kremo za obraz glede na vaš tip kože?