Divjačinski golaž je prava poslastica za vse ljubitelje divjačine. Gre za jed, ki zahteva potrpljenje in počasno kuhanje, a končni rezultat je bogat, aromatičen golaž, prepojen z globokimi zemeljskimi okusi.

Sestavine

  • 1000 g divjačine (vrat, pleče)
  • 3 večje čebule
  • 3 korenčki
  • ½ korena zelene
  • 1 koren peteršilja
  • 1 l suhega rdečega vina
  • 1 l kostne osnove (telečjega mesa)
  • 1 pločevinka (850 g) pelatov ali 500 g šalše
  • 3 lovorovi listi
  • 2 čili papriki
  • 2 žlici zaseke
  • Sol in poper po okusu

Postopek

  1. Zelenjavo očistimo in narežemo na kolobarje, čebulo drobno sesekljamo. Meso narežemo na kocke (približno 3×3 cm) in ga bogato začinimo s soljo ter poprom.
  2. V večjem loncu razpustimo zaseko in dobro segrejemo. Dodamo meso ter ga med občasnim mešanjem pražimo, da lepo porjavi in spusti sok. Ko tekočina izpari, prilijemo 1-2 dl vina in nadaljujemo s praženjem, dokler tudi ta ne izhlapi. Postopek ponovimo še enkrat.
  3. Ko je meso lepo zapečeno, ga odstranimo iz lonca. V isti lonec dodamo čebulo in jo pražimo, da postekleni. Nato dodamo še ostalo zelenjavo in jo na hitro podušimo.
  4. Meso vrnemo v lonec, zalijemo s preostankom vina in delom kostne osnove. Dodamo lovorove liste, čili papriki in pelate ali šalšo. Zavremo, nato ogenj zmanjšamo in pustimo, da se jed počasi kuha. Po potrebi postopoma dodajamo jušno osnovo.
  5. Golaž kuhamo toliko časa, da se meso popolnoma zmehča. Omako po želji zgostimo z malo masla ali moke.

Divjačinski golaž – slastna jed za posebne priložnosti

 

PRIPRAVITE TUDI: Recept za ciganski golaž, jed, ki vas bo dobro nasitila


Zadnji prispevki

Prejšnji članekPripravite tale kolač s kremnim sirom in navdušite vse okoli sebe
Naslednji članek9 rastlin, ki jih lahko posadite marca: Imeli boste čudovit vrt več mesecev brez truda