Obstajajo dnevi, ko si ne želimo ničesar drugega kot skledo vroče, bistre juhe, ki pomiri telo in dušo. Domača piščančja juha je več kot le hrana – je vonj otroštva, tolažba v bolezni …
Sestavine
- Piščančje meso (po izbiri: prsi, bedra ali mešanica)
- 2–3 krompirji
- 3 veliki korenčki
- 1 korenina pastinaka
- 2 korenini peteršilja
- 1 koren zelene
- 2 glavici čebule (popečeni na štedilniku ali v suhi ponvi)
- 2 stroka česna
- Sveži listi zelene
- Nekaj zrn črnega popra
- Suhe začimbe in zelišča po okusu
- Sol po okusu
- Posušen peteršilj ali svež sesekljan peteršilj za posip
- Jušni rezanci (tanke testenine)
Postopek
- Priprava zelenjave: Olupimo in narežemo krompir, korenje, pastinak, korenino peteršilja in koren zelene. Čebulo razpolovimo in jo popečemo na suhi plošči ali ponvi, dokler ne počrni. Tako pridobimo bogato aromo in lepo barvo juhe. Stroke česna olupimo, sveže liste zelene operemo.
- Kuhanje juhe: V večji lonec damo piščančje meso, pripravljeno zelenjavo, popečeno čebulo, česen in liste zelene. Dodamo nekaj zrn črnega popra, solimo in začinimo s suhimi zelišči po okusu. Prilijemo vodo – količina je odvisna od želenega volumna juhe.
Zavremo na srednjem ognju. Ko zavre, ogenj zmanjšamo na najnižjo temperaturo in pokrito rahlo kuhamo približno 2 uri. Med kuhanjem redno odstranjujemo peno, ki se nabira na površini, da ohranimo juho bistro. - Precejanje in priprava: Po približno dveh urah preverimo, če sta meso in zelenjava lepo zmehčana. Lonec odstavimo, meso in zelenjavo previdno odstranimo in juho precedimo skozi fino cedilo v drug lonec. Če je potrebno, juho še dodatno dosolimo in začinimo.
- Kuhanje rezancev: Del precejene juhe prelijemo v manjši lonec in ga zavremo.Dodamo tanke jušne rezance in jih skuhamo do mehkega po navodilih na embalaži (običajno nekaj minut).
- Postrežba: Juho z rezanci nalijemo v globoke krožnike. Po želji dodamo narezane kose korenja ali kuhanega piščančjega mesa. Na koncu po vsakem krožniku potresemo ščepec posušenega ali svežega peteršilja za aromo in lepši videz.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Hitra paradižnikova juha – recept za popolno jed na žlico