Matevž je tradicionalna slovenska jed, ki ga pogosto postrežemo s kislo repo, zeljem, krvavicami in ocvirki. Včasih se je pogosteje pripravljal in čas je, da takšne dobre jedi obudimo.
Sestavine
- 650 g suhega fižola (namočen čez noč)
- 500 g olupljenega krompirja
- 1 čebula ali ocvirki (za preliv)
- 1 strok česna (strt)
- Sol po okusu
- 1 lovorjev list
- Mast ali olje (za praženje)
Postopek
- Fižol čez noč namočite v hladni vodi.
- Naslednji dan fižol odcedite in ga kuhajte v slani vodi z lovorjevim listom, dokler ni mehak.
- Olupite in narežite krompir, nato ga kuhajte v slani vodi, dokler ni mehak.
- Ko sta fižol in krompir skuhana, ju odcedite in dobro zmečkajte, da dobite gladko zmes.
- Na masti prepražite nasekljano čebulo, dokler ni zlato-rjava (ali uporabite ocvirke za preliv). Strt česen vmešajte v pire in po želji dodajte praženo čebulo ali ocvirke kot preliv.
Video recept
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira