Matevž je tradicionalna slovenska jed, ki ga pogosto postrežemo s kislo repo, zeljem, krvavicami in ocvirki. Včasih se je pogosteje pripravljal in čas je, da takšne dobre jedi obudimo.
Sestavine
- 650 g suhega fižola (namočen čez noč)
- 500 g olupljenega krompirja
- 1 čebula ali ocvirki (za preliv)
- 1 strok česna (strt)
- Sol po okusu
- 1 lovorjev list
- Mast ali olje (za praženje)
Postopek
- Fižol čez noč namočite v hladni vodi.
- Naslednji dan fižol odcedite in ga kuhajte v slani vodi z lovorjevim listom, dokler ni mehak.
- Olupite in narežite krompir, nato ga kuhajte v slani vodi, dokler ni mehak.
- Ko sta fižol in krompir skuhana, ju odcedite in dobro zmečkajte, da dobite gladko zmes.
- Na masti prepražite nasekljano čebulo, dokler ni zlato-rjava (ali uporabite ocvirke za preliv). Strt česen vmešajte v pire in po želji dodajte praženo čebulo ali ocvirke kot preliv.
Video recept
Zadnji prispevki
- Okusna česnova pogača se odlično poda k narezkom in prijetni družbi
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo hišo, a le tisti z visokim IQ-jem lahko v 23 sekundah ugotovijo, kaj je narobe
- Ko boste testenine pripravili na tak način, bo to postala stalnica v vaši kuhinji
- 8 neverjetnih načinov, kako joga vpliva na vaše počutje – številka 7 vas bo presenetila
- Recept za preliv tisoč otokov, ki bo izboljšal vsako solato
- Optična iluzija: Vaš vid je odličen, če najdete obraz v manj kot petih sekundah