Matevž je tradicionalna slovenska jed, ki ga pogosto postrežemo s kislo repo, zeljem, krvavicami in ocvirki. Včasih se je pogosteje pripravljal in čas je, da takšne dobre jedi obudimo.

Sestavine

  • 650 g suhega fižola (namočen čez noč)
  • 500 g olupljenega krompirja
  • 1 čebula ali ocvirki (za preliv)
  • 1 strok česna (strt)
  • Sol po okusu
  • 1 lovorjev list
  • Mast ali olje (za praženje)

Postopek

  1. Fižol čez noč namočite v hladni vodi.
  2. Naslednji dan fižol odcedite in ga kuhajte v slani vodi z lovorjevim listom, dokler ni mehak.
  3.  Olupite in narežite krompir, nato ga kuhajte v slani vodi, dokler ni mehak.
  4. Ko sta fižol in krompir skuhana, ju odcedite in dobro zmečkajte, da dobite gladko zmes.
  5. Na masti prepražite nasekljano čebulo, dokler ni zlato-rjava (ali uporabite ocvirke za preliv). Strt česen vmešajte v pire in po želji dodajte praženo čebulo ali ocvirke kot preliv.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članek5 načinov za uporabo ostankov jabolčnih olupkov
Naslednji članekOptična iluzija: Ko boste našli skrit prstan, se boste prijeli za glavo