Sladki krompir je toplotno ljubeča rastlina, ki s svojimi okusnimi gomolji razveseljuje številne vrtnarje po svetu. Čeprav morda ni najpogostejša izbira za domači vrt, se lahko s pravilnim pristopom bogato obrestuje – a le, če mu zagotovimo ustrezne pogoje za rast.
1. Sonce in lega
Sladki krompir potrebuje vsaj 8 ur močne neposredne sončne svetlobe na dan. Ker raste v obliki vinske trte, mu je treba zagotoviti prostor brez senc višjih rastlin – le tako se bo razrastel in bogato obrodil.

2. Voda in vlaga
Čeprav po ukoreninjenju dobro prenaša sušo, ima najraje stalno zmerno vlažnost tal. Po presajanju je pomembno temeljito zalivanje, nato pa je priporočljivo, da rastlina dobi približno 2,5 cm vode na teden.
Pomembno: Izogibajte se zalivanju od zgoraj – to lahko povzroči razvoj bolezni na listih.
3. Temperatura in vlažnost zraka
Za vzgojo sadik naj bo temperatura vsaj 24 °C, ob sajenju pa naj bo zemlja ogreta na 15–27 °C. Idealna zračna vlaga znaša 40–50 %. Sladki krompir ne mara suhega zraka, zato mu toplo, vlažno okolje najbolj ustreza.
4. Tla
Najprimernejša zemlja je dobro odcedna, peščeno-ilovnata ali meljasta ilovica. V težkih tleh bodo gomolji deformirani, v slabo odcednih pa razpokani ali gnili.
5. Sajenje
Sladki krompir sadimo v grebene, visoke 25 cm, široke 30 cm in razmaknjene 0,9 m. Trebice (sadike) posadite, ko ni več nevarnosti zmrzali, 12,7 cm globoko in 38 cm narazen.
Nasvet za manjše vrtove: Poskusite z navpičnim gojenjem, ki zavzame manj prostora.
6. Žetev in shranjevanje
Gomolji so pripravljeni za pobiranje 90–120 dni po sajenju, ko listi začnejo rumeneti. Izkopljite jih ročno, da jih ne poškodujete. Gomolji se nahajajo v zgornjih 25 cm zemlje.
Pred shranjevanjem jih pustite na zraku, da se posušijo, kar izboljša njihovo obstojnost.
7. Razmnoževanje
Sladki krompir ne sadimo z gomolji kot navadni krompir, temveč z sadikami (trebicami). Lahko vzgojite svojo sadiko tako, da gomolj delno potopite v vodo ali ga zakopljete v posodo z vlažno zemljo. Ko poganjki zrastejo 15–20 cm, jih odrežite in posadite.
PREBERITE TUDI: 6 presenetljivih razlogov, zakaj bi bolj pogosto morali jesti sladki krompir
Sladki krompir potrebuje toploto, sonce in zračna tla, a vam bo ob ustrezni negi povrnil s slastnimi in hranljivimi gomolji.
Zadnji prispevki
- Domači prijatelj z orehi in čokolado: pecivo, ki vsakogar navduši
- Šokantno odkritje: Vsak dan v usta daste nekaj, kar ima 40.000-krat več bakterij kot straniščna deska
- Kako si pomagati pri bolečem grlu: preizkušeni nasveti iz domače lekarne
- Najbolj mehko jogurtovo pecivo, ki se kar topi v ustih
- Katere jedi so najbolj primerne za v zamrzovalnik?
- Najbolj mehki buhteljni z vanilijevim nadevom: recept, ki vedno uspe

















































