Paradižnik (Solanum lycopersicum) je enoletna rastlina, katere plodovi so nepogrešljivi v kuhinji. Skozi stoletja gojenja in hibridizacije danes poznamo okoli 10.000 sort paradižnika. Za uspešno rast potrebuje veliko toplote in svetlobe, vendar se njegova rast pri temperaturah nad 33 stopinj Celzija upočasni, pri še višjih temperaturah pa preneha. Če želite res dober pridelek, ga je potrebno tudi pravilno obrezovati. Preberite v nadaljevanju, kako to početi.
Pravilno odstranjevanje stranskih poganjkov
Rastlina za vsakim listom oblikuje stranski poganjek, ki ga je treba čim prej odstraniti, da so rane čim manjše. Pravilno odstranjevanje stranskih poganjkov je ključno za usmerjanje energije rastline v glavni steblo in plodove.
Odstranjevanje vrhov
Po oblikovanju želenega števila rodnih vej, odvisno od časa rasti, rastlini odščipnemo vrh tako, da odrežemo vrhnji list do dva nad zadnjo rodno vejo. Ta postopek pomaga usmerjati energijo v razvoj plodov.
Rezanje listov
Rezanje listov je zadnji poseg pri obrezovanju, ki ga izvedemo v času dozorevanja prvih plodov. Postopek izvedemo tako, da odstranimo vse liste do prve plasti, kar pospeši dozorevanje plodov.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira