Paradižnik (Solanum lycopersicum) je enoletna rastlina, katere plodovi so nepogrešljivi v kuhinji. Skozi stoletja gojenja in hibridizacije danes poznamo okoli 10.000 sort paradižnika. Za uspešno rast potrebuje veliko toplote in svetlobe, vendar se njegova rast pri temperaturah nad 33 stopinj Celzija upočasni, pri še višjih temperaturah pa preneha. Če želite res dober pridelek, ga je potrebno tudi pravilno obrezovati. Preberite v nadaljevanju, kako to početi.

Pravilno odstranjevanje stranskih poganjkov

Rastlina za vsakim listom oblikuje stranski poganjek, ki ga je treba čim prej odstraniti, da so rane čim manjše. Pravilno odstranjevanje stranskih poganjkov je ključno za usmerjanje energije rastline v glavni steblo in plodove.

Kako in kdaj obrezati stebla in liste za bogat pridelek paradižnika?

Odstranjevanje vrhov

Po oblikovanju želenega števila rodnih vej, odvisno od časa rasti, rastlini odščipnemo vrh tako, da odrežemo vrhnji list do dva nad zadnjo rodno vejo. Ta postopek pomaga usmerjati energijo v razvoj plodov.

Rezanje listov

Rezanje listov je zadnji poseg pri obrezovanju, ki ga izvedemo v času dozorevanja prvih plodov. Postopek izvedemo tako, da odstranimo vse liste do prve plasti, kar pospeši dozorevanje plodov.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za kroglice, ki so tokrat pripravljene iz priljubljene zelenjave in ne mesa
Naslednji članekRecept za božansko pecivo, ki ga je zelo enostavno narediti