Neizkušenim gobarjem se lahko hitro zgodi, da smrtno nevarno gobo, zamenjajo za katero izmed užitnih. Podobnosti med njimi so včasih res zelo prikrite in neizkušeno oko jih ne zazna. Napisali smo nekaj napotkov, kako ločiti strupene gobe od užitnih gob, vendar danes bi se radi posvetili gobi, ki na prvi pogled deluje kot užiten orjaški dežnik, čeprav je zelo strupena in lahko povzroči celo smrt. Govorimo o Lepióti helvéoli, pogubnemu dežničku.

Kako prepoznamo pogubni dežniček?

Pogubni dežniček na prvi pogled (čeprav je zelo manjši) zelo spominja na orjaški dežnik, a že 100 gramov svežih pogubnih dežničkov vsebuje smrtni odmerek strupov za odraslega človeka, zato se prepričajte, da se v vaši košari z gobami ne bo pojavil. Raste na travniških jasah, v parkih ter blizu naselij.

Ima velike okrasto oranžne in rjavkaste luske, ki so razporejene po klobučku, obroček štrli pokonci. Če ranjen klobuk pride v stik z zrakom pordeči, kasneje postane rožnato okraste barve.

Klobuk je velikosti 2-6 cm, sprva koničast, pozneje izbočen in star nekoliko vdrt ter z grbo na vrhu ali tudi ne. Lističi na trosovnici so najprej beli, nato spremenijo barvo v rumeno, so gosti, široki in prosti. Bet je visok do 6 cm in seže do debeline 9 mm, gladek, votel, nad obročkom bel, ima oranžne ali okraste luske pod obročkom na betu. Meso je belo ali rožnato, na zraku postane rožnato, vonj je neznaten, mnogokrat prijeten, če so gobe v zaprtem prostoru, okus je neizrazit.

Smrtno strupen pogubni dežniček
Smrtno strupen pogubni dežniček. Vir: NIJZ

Kako prepoznamo orjaški dežnik?

Orjaški dežnik ima rjavo marogasti bet in meso, ki na ranjenih mestih ne rdeči, je pa tudi največji med dežniki in od tod ime orjaški. Raste v gozdovih, zlasti ob robovih v travi in na gozdnih travnikih.

Klobuk je velikosti med 10 in 26 cm, sprva jajčast (ko je goba še mlada), kmalu se polkrožno razširi, nato zravna, na vrhu klobuka pa ima topo, rjavo grbo, ki je skoraj gladka, proti obrobju je pokrit z vse bolj redkimi, rjavimi pikami. Lističi trosovnice so beli, gosti, široki in debeli proti hrbtu. Pri starih gobah postanejo rjavkasti. Bet je velikosti 20 – 40 x 1-2 cm, votel in gomoljasto odebeljen, vse do širokega dvojnega obročka pa pokrit z rjavimi, marogasto razporejenimi pikami, na njem ima stalen in trd ter premakljiv obroček, po katerem ga ločimo od drugih zelo strupenih gob. Meso na zraku ne pordeči, vonj in okus ima po lešnikih.

Dežnik ali marela, ki raste na obrobju gozda
Orjaški dežnik ali marela, ki raste na obrobju gozda

Kako ju ločimo?

  • Ločimo ju lahko po velikosti – orjaški dežnik (užitna goba) zraste veliko večje kot pogubni dežniček (smrtno strupen). Dežniček je majhna goba, vendar lahko neizkušeno oko večkrat pomisli, da bi lahko bil to mlad dežnik.
  • Meso klobuka pri pogubnem dežničku, kadar se rani in pride v stik z zrakom pordeči, pri orjaškem dežniku do tega pojava ne pride.

 

Prejšnji članekKako pravilno shranimo gobe? (vsi načini shranjevanja)
Naslednji članekRecept: Pripravite bučke na tak način in nikoli več jih ne boste jedli drugače!