Ta klasična francoska jed združuje nežno kuhano jajce, bogato omako in aromatično sotirano špinačo, vse skupaj pa se zaključi s hrustljavo gratinirano skorjico sira Gruyère.
Sestavine
- 2 celi nageljnovi žbici
- pol čebule
- 30 g masla
- 30 g večnamenske moke
- 500 ml polnomastnega mleka
- 1 lovorjev list
- 1 vejica timijana
- 1 žlička soli
- 2 ščepca belega popra
- Ščep sveže naribanega muškatnega oreščka
- 2 veliki rumenjaka
- 50 g naribanega sira Gruyère ali Comté
- 500 g sveže špinače, oprane in osušene
- Sol in poper po okusu
- 4 velika jajca
- 30 g masla
- 100 g naribanega sira Gruyère ali Comté
Postopek
- Bešamel osnova: V čebulo zabodemo nageljnove žbice.
- V srednje velikem loncu na nizkem ognju stopimo maslo, dodamo moko in premešamo, da nastane gladka pasta.
- Kuhamo 2 minuti, nato odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi.
- V drugem loncu segrejemo mleko s čebulo, lovorjem, timijanom, soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Ko se segreje, precedimo polovico mleka in z metlico mešamo do gladkega.
- Dodamo preostalo mleko in segrejemo na srednjem ognju, nenehno mešamo, dokler se omaka ne zgosti in zavre.
- Kuhamo še 2 minuti, nato odstavimo.
- Primešamo rumenjake in sir ter mešamo, dokler se sir ne stopi.
- V osoljenem vrelem kropu blanširamo špinačo (1 minuto za mlado, 2 minuti za starejšo).
- Odcedimo in hitro ohladimo v ledeni vodi. Dobro ožamemo.
- Špinačo sesekljamo in jo v ponvi z maslom pražimo 2 minuti.
- Solimo in popramo po okusu.
- Jajca skuhamo v vreli vodi 6 minut.
- Takoj jih prestavimo v hladno vodo za 5 minut in nato previdno olupimo.
- Pekače namastimo in na dno vsakega damo 40 g špinače.
- Z žlico naredimo vdolbino in vanjo položimo po eno kuhano jajce.
- Pokrijemo z omako in potresemo s sirom.
- Jed postavimo pod žar v pečici in pečemo 5 minut, dokler ne dobi zlato rjave skorjice.
- Postrežemo takoj, s hrustljavo popečenim kruhom.
Video recept
Zadnji prispevki
- Test osebnosti: Prva stvar, ki jo vidite na sliki, bo o vas razkrila nekaj pomembnega
- Ti 4 ključni dejavniki vplivajo na tveganje za demenco
- Preproste metode, kako odstraniti madeže trave z oblačil
- Recept: Pisana solata za ozimnico, ki navduši vsakogar
- Varovanje osebnih podatkov pri spletnih casino transakcijah
- Petunije: Kako skrbeti za njih, da bodo cvetele vse do pozne jeseni