Ta klasična francoska jed združuje nežno kuhano jajce, bogato omako in aromatično sotirano špinačo, vse skupaj pa se zaključi s hrustljavo gratinirano skorjico sira Gruyère.

Sestavine

  • 2 celi nageljnovi žbici
  • pol čebule
  • 30 g masla
  • 30 g večnamenske moke
  • 500 ml polnomastnega mleka
  • 1 lovorjev list
  • 1 vejica timijana
  • 1 žlička soli
  • 2 ščepca belega popra
  • Ščep sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 2 veliki rumenjaka
  • 50 g naribanega sira Gruyère ali Comté
  • 500 g sveže špinače, oprane in osušene
  • Sol in poper po okusu
  • 4 velika jajca
  • 30 g masla
  • 100 g naribanega sira Gruyère ali Comté

Postopek

  1. Bešamel osnova: V čebulo zabodemo nageljnove žbice.
  2. V srednje velikem loncu na nizkem ognju stopimo maslo, dodamo moko in premešamo, da nastane gladka pasta.
  3. Kuhamo 2 minuti, nato odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi.
  4. V drugem loncu segrejemo mleko s čebulo, lovorjem, timijanom, soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Ko se segreje, precedimo polovico mleka in z metlico mešamo do gladkega.
  5. Dodamo preostalo mleko in segrejemo na srednjem ognju, nenehno mešamo, dokler se omaka ne zgosti in zavre.
  6. Kuhamo še 2 minuti, nato odstavimo.
  7. Primešamo rumenjake in sir ter mešamo, dokler se sir ne stopi.
  8. V osoljenem vrelem kropu blanširamo špinačo (1 minuto za mlado, 2 minuti za starejšo).
  9. Odcedimo in hitro ohladimo v ledeni vodi. Dobro ožamemo.
  10. Špinačo sesekljamo in jo v ponvi z maslom pražimo 2 minuti.
  11. Solimo in popramo po okusu.
  12. Jajca skuhamo v vreli vodi 6 minut.
  13. Takoj jih prestavimo v hladno vodo za 5 minut in nato previdno olupimo.
  14. Pekače namastimo in na dno vsakega damo 40 g špinače.
  15. Z žlico naredimo vdolbino in vanjo položimo po eno kuhano jajce.
  16. Pokrijemo z omako in potresemo s sirom.
  17. Jed postavimo pod žar v pečici in pečemo 5 minut, dokler ne dobi zlato rjave skorjice.
  18. Postrežemo takoj, s hrustljavo popečenim kruhom.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekVsi ves čas omenjajo različne generacije, sploh veste, v katero spadate
Naslednji članekTo so razlogi, zakaj bi morali jesti več špinače