Kostanj je jesenski dar narave in škoda bi bila, če sezone ne bi izkoristili. Privoščite si okusno kremno juho, ki v svojih okusih spominja na toplo in barvito jesen.
Sestavine
- 4 rezine slanine, grobo narezane
- 2 žlici masla
- 1 velika šalotka ali čebula, grobo sesekljana
- 1 srednje velik korenček, narezan
- 1 manjši por, temeljito očiščen in drobno nasekljan
- 1 steblo zelene, grobo sesekljano
- 2 stroka česna, olupljena in nasekljana
- 6 skodelic piščančje juhe (ali zelenjavne juhe)
- 500 g kuhanega olupljenega kostanja, narezanega
- 1 lovorjev list
- 1 vejica timijana
- pol skodelice smetane
- pol čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
- Sol in sveže mlet črni poper po okusu
Postopek
- V veliki ponvi na srednjem ognju popecite narezano slanino, dokler ne postane hrustljava (8-10 minut).
- Hrustljavo slanino odstranite iz ponve in odložite na krožnik, obložen s papirnato brisačo.
- Ko se slanina ohladi, jo nadrobite za kasnejšo dekoracijo.
- Iz ponve odstranite vse, razen 1 čajne žličke slanine maščobe. Dodajte maslo in segrejte, nato dodajte šalotko (ali čebulo), korenček, por, zeleno in česen.
- Pražite zelenjavo 5–7 minut, dokler ni mehka.
- Dodajte piščančjo (ali zelenjavno) juho, nasekljan kostanj, lovorov list in vejico timijana.
- Zavrite, nato zmanjšajte ogenj na srednjo temperaturo in juho rahlo pokrito kuhajte 30 minut, dokler se kostanj popolnoma ne zmehča.
- Odstranite lovorov list in vejico timijana.
- Juho previdno pretlačite z mešalnikom, dokler ne postane gladka.
- Juho vrnite v lonec in jo segrejte na srednji ogenj. Dodajte smetano, muškatni orešček ter sol in poper po okusu.
- Kuhajte še 5 minut, dokler se juha rahlo ne zgosti.
- Juho postrezite vročo, okrašeno z nadrobljeno slanino in po želji svežim drobnjakom.
Video recept
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira