Piškoti z leopardjim vzorcem so prava umetnina v svetu sladic. S svojim igrivim in edinstvenim videzom so idealni za posebne priložnosti, kot so rojstnodnevne zabave, prazniki ali preprosto, ko želite očarati svoje goste.

Sestavine

  • 120 g zmehčanega masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 250 g večnamenske moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • Ščepec soli
  • 2 žlici (20 g) kakava v prahu (ločeno po navodilih)

Postopek

  1. V srednji skledi zmešajte moko, pecilni prašek in sol.
  2. V večji skledi stepite maslo in sladkor, dokler masa ne postane svetla in kremasta (približno 2–3 minute).
  3. Med stepanjem občasno postrgajte stranice posode.
  4. Dodajte jajce in vaniljev ekstrakt ter stepajte, dokler se vse sestavine ne povežejo.
  5. Suhe sestavine postopoma dodajajte mokrim in mešajte, dokler ne nastane mehko testo.
  6. Testo razdelite na dva dela: večji del (2/3) in manjši del (1/3).
  7. Manjši del testa razdelite še na dva dela: večji (2/3) in manjši (1/3).
  8. Večji del testa pustite neobarvan.
  9. Srednjemu delu dodajte 1½ žlice kakava v prahu in ga dobro premešajte, da postane enakomerno temno rjave barve.
  10. Najmanjšemu delu testa dodajte ½ čajne žličke kakava in premešajte, da dobite svetlejšo rjavo barvo.
  11. Vse tri dele testa ovijte v plastično folijo.
  12. Testo postavite v hladilnik za 30 minut.
  13. Temno rjavo testo razvaljajte v pravokotnik debeline približno ½ cm.
  14. Razvaljano testo razrežite na dva trakova.
  15. Svetlo rjavo testo oblikujte v dve tanki poleni.
  16. Vsako poleno ovijte s trakom temnega testa, pri čemer pustite malo prostora med trakovi.
  17. Zavito testo postavite v zamrzovalnik za 15 minut.
  18. Neobarvano testo razvaljajte na debelino približno ½ cm.
  19. Testo iz zamrzovalnika narežite na tanke rezine debeline približno 5 mm.
  20. Narezane rezine naključno položite na razvaljano osnovno testo.
  21. Ostanke temnega testa oblikujte v majhne pike in jih naključno razporedite po osnovnem testu.
  22. Pokrijte testo s plastično folijo in rahlo pritisnite z valjarjem.
  23. Testo previdno razvaljajte, da lise postanejo del osnovnega testa, a pazite, da ne preveč razmažete vzorca.
  24. Z modelčkom za piškote izrežite želene oblike (kroge, kvadrate ali drugo).
  25. Piškote prestavite na pekač, obložen s pergamentnim papirjem, in med njimi pustite nekaj prostora.
  26. Pečico segrejte na 175 °C.
  27. Piškote pecite 9–12 minut, dokler robovi rahlo ne zlato rjavijo.
  28. Pečene piškote pustite na pekaču 5 minut, nato jih prestavite na rešetko, da se popolnoma ohladijo.
  29. Ostanke testa zmešajte skupaj in razvaljajte za pripravo navadnih ali marmorno obarvanih piškotov.
  30. Iz preostalega testa izrežite oblike in jih specite po zgornjih navodilih.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Piškoti dedkovi brki, tako slastni, da jih za vsak slučaj pripravite ogromno


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Na sliki se skriva zlat ključ, najdite ga v 10 sekundah
Naslednji članekTeh živil ne dajte v zamrzovalnik – uničila bodo vsako jed, ko jih odmrznete