Ko zunaj zadiši po jeseni in se dnevi skrajšajo, ni boljšega kot krožnik tople fižolove enolončnice. Ta krepka, a povsem brezmesna jed je odlična izbira za kosilo, kadar si želite nekaj na žlico, kar nasiti, pogreje in spomni na domačo kuhinjo. Čudovito se poda s kosom česnovega kruha, po želji pa jo lahko obogatite tudi s testeninami ali vodnimi žličniki.
Sestavine za 4 osebe
- 2 žlici olja
- 2 drobni rdeči ali rjavi čebuli
- 1 korenček
- kos gomoljne ali 2 stebli belušne zelene
- 1 manjša peteršiljeva korenina
- 100 g pora
- 1 žlička mlete kumine (ali cela kumina)
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 2 stroka česna
- 2 lovorjeva lista
- šetraj ali timijan po okusu
- sol in mleti poper
- 150 g suhega fižola
- 1 l vode
- 4 žlice kisle smetane
- sesekljan peteršilj ali čili za posip
Postopek
- Priprava fižola: Fižol preberite, sperite in ga čez noč namočite v hladni vodi (voda naj sega vsaj štiri prste nad fižol). Zrna, ki plavajo, odstranite. Naslednji dan ga odcedite in še enkrat sperite pod tekočo vodo.
- Priprava zelenjave: Čebulo in česen olupite in drobno sesekljajte. Korenje, zeleno, peteršiljevo korenino in por narežite na manjše koščke.
- Praženje: V večjem loncu segrejte olje in dodajte čebulo ter preostalo zelenjavo. Pražite približno 5 minut, nato dodajte kumin, paradižnikov koncentrat, sesekljan česen in začimbe (brez soli). Pražite še 2 minuti, da se razvije poln okus.
- Kuhanje: Dodajte odcejen fižol, prilijte liter vode in dobro premešajte, da se odlepijo vsi koščki s dna. Zavrite, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte približno eno uro, da se fižol zmehča in enolončnica zgosti.
- Zaključek: Ko je fižol kuhan, po okusu dodajte sol in poper. Enolončnico servirajte v globoke krožnike, po vrhu dodajte žlico kisle smetane ter potresite s svežim peteršiljem ali kančkom čilija za piko na i.
Zanimivost
Kumina, ena glavnih začimb v tem receptu, ni le okusna, temveč tudi izjemno blagodejna za prebavo – zato je ta fižolova enolončnica ne le okusna, ampak tudi prijazna želodcu.
Zadnji prispevki
- Nova priporočila: To je mesto, kjer je najbolje shranjevati krompir
- Se še spomnite teh tehnoloških čudes, ki jih danes nihče več ne potrebuje?
- Recept za slastno skutino pito po babičino
- Najpogostejše napake, ki jih delamo vsi pri odmrzovanju mesa – in kako jih popraviti
- Recept za sočno jabolčno pecivo z orehi in čokoladnim prelivom, zelo enostavno za pripravo
- Katera moka je najbolj zdrava?