Ko zunaj zadiši po jeseni in se dnevi skrajšajo, ni boljšega kot krožnik tople fižolove enolončnice. Ta krepka, a povsem brezmesna jed je odlična izbira za kosilo, kadar si želite nekaj na žlico, kar nasiti, pogreje in spomni na domačo kuhinjo. Čudovito se poda s kosom česnovega kruha, po želji pa jo lahko obogatite tudi s testeninami ali vodnimi žličniki.

Sestavine za 4 osebe

  • 2 žlici olja
  • 2 drobni rdeči ali rjavi čebuli
  • 1 korenček
  • kos gomoljne ali 2 stebli belušne zelene
  • 1 manjša peteršiljeva korenina
  • 100 g pora
  • 1 žlička mlete kumine (ali cela kumina)
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 2 stroka česna
  • 2 lovorjeva lista
  • šetraj ali timijan po okusu
  • sol in mleti poper
  • 150 g suhega fižola
  • 1 l vode
  • 4 žlice kisle smetane
  • sesekljan peteršilj ali čili za posip

Postopek

  • Priprava fižola: Fižol preberite, sperite in ga čez noč namočite v hladni vodi (voda naj sega vsaj štiri prste nad fižol). Zrna, ki plavajo, odstranite. Naslednji dan ga odcedite in še enkrat sperite pod tekočo vodo.
  • Priprava zelenjave: Čebulo in česen olupite in drobno sesekljajte. Korenje, zeleno, peteršiljevo korenino in por narežite na manjše koščke.
  • Praženje: V večjem loncu segrejte olje in dodajte čebulo ter preostalo zelenjavo. Pražite približno 5 minut, nato dodajte kumin, paradižnikov koncentrat, sesekljan česen in začimbe (brez soli). Pražite še 2 minuti, da se razvije poln okus.
  • Kuhanje: Dodajte odcejen fižol, prilijte liter vode in dobro premešajte, da se odlepijo vsi koščki s dna. Zavrite, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte približno eno uro, da se fižol zmehča in enolončnica zgosti.
  • Zaključek: Ko je fižol kuhan, po okusu dodajte sol in poper. Enolončnico servirajte v globoke krožnike, po vrhu dodajte žlico kisle smetane ter potresite s svežim peteršiljem ali kančkom čilija za piko na i.

Zanimivost

Kumina, ena glavnih začimb v tem receptu, ni le okusna, temveč tudi izjemno blagodejna za prebavo – zato je ta fižolova enolončnica ne le okusna, ampak tudi prijazna želodcu.

Recept za veganski ričet, ki bo všeč tudi ljubiteljem mesa


Zadnji prispevki

Prejšnji članekSe še spomnite teh tehnoloških čudes, ki jih danes nihče več ne potrebuje?
Naslednji članekNova priporočila: To je mesto, kjer je najbolje shranjevati krompir