Ko se prepleteta okus hrustljave slanine in zlatorjavega krompirja, nastane jed, ki nikoli ne razočara. Krompir s slanino je ena tistih preprostih, a neverjetno okusnih kombinacij, ki navduši tako za kosilo kot večerjo – pa tudi kot priloga k jedem z žara.

Spodaj te čaka preprost recept, ki bo v tvoji kuhinji hitro postal stalnica.

Sestavine

  • 600 g krompirja (približno srednje velik, narezan na kocke)
  • 100 g slanine, narezane na trakove ali kocke
  • 1 česen, zdrobljen ali drobno sesekljan
  • 15 g masla (za dodaten okus)
  • oljčno ali drugo rastlinsko olje (za cvrtje)
  • sol in črni poper, po okusu
  • sesekljan peteršilj, za posip voljnosti

Postopek

  1. Kuhanje krompirja: Krompir operi, po želji olušči in nareži na približno enako velike kocke. V loncu pod slano vodo ga kuhaj 7–10 minut, da postane nekoliko mehak – vendar še vedno dovolj čvrst, da se ne razpade med cvrtjem.
  2. Praženje slanine V večji ponvi segrej malo olja in dodaj slanino. Praži, dokler ni lepo hrustljava, nato jo prestavi na krožnik s papirnato brisačko, da se odcedi odvečno maščobo.
  3. Cvrtje krompirja: V isto ponev, po potrebi dodaj še malo olja in masla. Dodaj kuhani krompir in praži, dokler ne postane zlato rjav in hrustljav na zunaj.
  4. Dodajanje česna in začimb Tik pred koncem cvrtja primešaj zdrobljen česen in začini s soljo ter poprom po okusu. Praži še minuto, da česen spusti aromo, vendar ne izgori.
  5. Končna sestava: Vrni nazaj slanino, vse skupaj dobro premešaj in segrej, da se okusi prepojijo.

Video recept

 

PREBERI TUDI: Kje hranite krompir? Večina dela napako – to je najboljši način za shranjevanje


Zadnji prispevki

Prejšnji članekVam jabolka odpadejo, preden dozorijo? Vzrok ni vedno bolezen
Naslednji članekOptična iluzija: Če v 7 sekundah najdete skrito besedo, imate odličen vid