Včasih ni bilo praznovanja ali druženja, če na mizi ni bilo janeževih upognjencev. Slastnih in krhkih piškotov, ki so dišali že na daleč. Danes niso več tako priljubljeni, a še vedno se tu in tam pojavijo na bogato obloženih mizah.
Njihova značilna oblika nastane tako, da jih še vroče upognemo v kozarce – rezultat pa so krhki in rahlo hrustljavi piškotki, ki jih z veseljem ponudimo ob kavi ali čaju.
Sestavine
- 4 jajca
- toliko moke, kolikor je teža jajc
- toliko sladkorja, kolikor je teža jajc
- 1 vanilin sladkor (ni nujno)
- janež v zrnju
PREBERITE TUDI: Piškoti v 15 minutah, ki jih morate pripraviti še ta vikend
Postopek
Priprava mase
- Jajca stehtamo brez lupine. In odmerimo enako količino moke ter sladkorja.
- Sladkor in (po želji) vanilin sladkor z električnim mešalnikom penasto umešamo s 4 celimi jajci, dokler ne nastane gosta, svetlo rumena masa in se sladkor povsem raztopi.
Dodajanje moke
- Ob rahlem mešanju postopoma vmešamo moko.
- Maso pustimo stati na sobni temperaturi približno 15 minut, da moka nabrekne.
Peka
- Pečico segrejemo na 200 °C (ventilatorska + spodnji grelec).
- Pekač obložimo s peki papirjem in ga pred vsako novo rundo namažemo z maslom.
- Na papir z žličko polagamo kupčke mase v večjem razmaku ter vsak piškot posujemo z janežem.
- Pečemo približno 4 minute, da robovi potemnijo.
Upogibanje
Še vroče piškote previdno upognemo tako, da jih polagamo v ozke kozarce. Ko otrdijo, jih vzamemo ven in ohladimo na rešetki.
Shranjevanje
Piškote hranimo v dobro zaprti posodi, da ostanejo hrustljavi.
Recept: Hrustljavi piškoti, ki bodo v hipu pripravljeni, prav tako pa jih bo tako hitro zmanjkalo
















































