Včasih ni bilo praznovanja ali druženja, če na mizi ni bilo janeževih upognjencev. Slastnih in krhkih piškotov, ki so dišali že na daleč. Danes niso več tako priljubljeni, a še vedno se tu in tam pojavijo na bogato obloženih mizah.

Njihova značilna oblika nastane tako, da jih še vroče upognemo v kozarce – rezultat pa so krhki in rahlo hrustljavi piškotki, ki jih z veseljem ponudimo ob kavi ali čaju.

Sestavine

  • 4 jajca
  • toliko moke, kolikor je teža jajc
  • toliko sladkorja, kolikor je teža jajc
  • 1 vanilin sladkor (ni nujno)
  • janež v zrnju

PREBERITE TUDI: Piškoti v 15 minutah, ki jih morate pripraviti še ta vikend

Postopek

Priprava mase

  1. Jajca stehtamo brez lupine. In odmerimo enako količino moke ter sladkorja.
  2. Sladkor in (po želji) vanilin sladkor z električnim mešalnikom penasto umešamo s 4 celimi jajci, dokler ne nastane gosta, svetlo rumena masa in se sladkor povsem raztopi.

Dodajanje moke

  1. Ob rahlem mešanju postopoma vmešamo moko.
  2. Maso pustimo stati na sobni temperaturi približno 15 minut, da moka nabrekne.

Peka

  1. Pečico segrejemo na 200 °C (ventilatorska + spodnji grelec).
  2. Pekač obložimo s peki papirjem in ga pred vsako novo rundo namažemo z maslom.
  3. Na papir z žličko polagamo kupčke mase v večjem razmaku ter vsak piškot posujemo z janežem.
  4. Pečemo približno 4 minute, da robovi potemnijo.

Upogibanje

Še vroče piškote previdno upognemo tako, da jih polagamo v ozke kozarce. Ko otrdijo, jih vzamemo ven in ohladimo na rešetki.

Shranjevanje

Piškote hranimo v dobro zaprti posodi, da ostanejo hrustljavi.

Recept: Hrustljavi piškoti, ki bodo v hipu pripravljeni, prav tako pa jih bo tako hitro zmanjkalo

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekS temi triki bo perilo po pranju še dolgo časa dišalo, kot da bi ga polili z mehčalcem
Naslednji članekHrenovke – sploh veste, kaj je v njih?