Klasična jabolčna pita je že malo iz mode, čeprav večkrat prija, a čas je, da se naučite pripraviti še kakšno pito z jabolki. Danes vam predstavljamo recept za izjemno kremasto in slastno.
Sestavine
- 900 g jabolk (kislo-sladke sorte)
- 400 g kisle smetane (20 % maščobe)
- 250 g gladke moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 20 g koruznega škroba
- ⅓ čajne žličke vanilije
- 200 g sladkorja
- ¼ čajne žličke soli
- 100 g masla (hladnega)
- 3 jajca
- 3 žlice limoninega soka
Postopek
- V večji skledi dobro zmešajte 50 g kisle smetane, 1 jajce, sol in 50 g sladkorja.
- V mešalnik dodajte moko, pecilni prašek, vanilin in na kocke narezano hladno maslo.
- Mešajte, dokler ne nastanejo drobtine.
- Združite mešanico kisle smetane in drobtin ter zgnetite gladko in mehko testo.
- Testo razporedite v pekač, obložen s peki papirjem. S prsti oblikujte dno in stranice pite.
- Pekač postavite v hladilnik za 30 minut.
- V čisti skledi zmešajte 350 g kisle smetane, 150 g sladkorja, 2 jajci in koruzni škrob, dokler ne dobite gladke mase.
- Jabolka olupite, odstranite sredice in narežite na tanke polmesece. Pokapajte jih z limoninim sokom, da ne potemnijo.
- Na testo v pekaču razporedite polovico narezanih jabolk, prelijte s polovico smetanove nadevne mase, nato dodajte preostala jabolka in prelijte s preostankom nadeva. Vse enakomerno razporedite.
- Pito pecite v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45–50 minut.
- Pečeno pito ohladite na sobni temperaturi in jo nato za 5–6 ur postavite v hladilnik.
Video recept
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira