Ta recept združuje okusne mesne kroglice iz mlete svinjine z al dente testeninami in kremasto omako iz bučk ter sira. Jed je preprosta za pripravo, a vseeno izjemno bogata in nasitna. Postrežena z osvežilno kumarično solato s smetano in česnom je popoln obrok za vso družino.
Sestavine
- Za kroglice:
- 450 g mlete svinjine
- 2 manjši čebuli
- 1 bučka (mlada, neolupljena)
- 2 žlici kisle smetane
- 1 jajce
- 200 ml drobtin
- 1 čajna žlička timijana
- 2 čajni žlički mlete rdeče paprike
- Ščepec čilija
- Sol in poper po okusu
- 1 žlica drobno sesekljanih peteršiljevih listov
- Olje za cvrtje
- Za ostalo:
- 400 g testenin (fusilli ali podobne)
- 1 bučka (na tanke rezine)
- 1 sesekljana čebula
- 2 žlici moke
- 400 ml mleka
- 100 ml milerama (ali kisle smetane)
- Sol in poper po okusu
- 100 g masla
- 6 žlic ostre moke
- 600 ml mleka
- 200 g naribanega sira trapista
- 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka
- Sol in poper po okusu
Priprava
- Priprava kroglic:
- Bučko in čebulo sesekljajte na drobno (lahko uporabite mešalnik).
- V večji skledi zmešajte mleto meso, jajce, drobtine, kislo smetano, mleto rdečo papriko, timijan, čili, sesekljano bučko, čebulo, sol in poper. Dobro premešajte, da dobite kompaktno maso.
- Oblikujte manjše kroglice, ki jih rahlo povaljajte v drobtinah.
- Kroglice ocvrite v vročem olju, dokler niso zlato rjave, nato jih odložite na papirnate brisače, da se odcedijo.
- Priprava testenin in omake z bučkami:
- Testenine skuhajte al dente v veliki količini slane vode, nato jih odcedite.
- Medtem na malo olja prepražite sesekljano čebulo in narezano bučko. Dodajte 2 žlici moke, premešajte in takoj zalijte s 300 ml mleka ter 100 ml milerama. Solite in poprajte po okusu ter na kratko prevrite. S pripravljeno omako prelijte kuhane testenine.
- Priprava bešamel omake:
- V drugi posodi stopite maslo, dodajte 6 žlic moke in premešajte. Zalijte s preostankom mleka (300 ml) in kuhajte, dokler se omaka ne zgosti. Dodajte nariban sir, muškatni orešček, sol in poper ter kuhajte še 5 minut. Če je omaka pregosta, dodajte malo mleka.
- Sestavljanje jedi:
- V ognjevarno posodo, namazano z maslom, razporedite testenine z bučkami.
- Na testenine položite ocvrte polpete.
- Vse skupaj prelijte s pripravljeno bešamel omako.
- Pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 20 minut, dokler jed ne dobi lepe zlato rjave barve.
- Postrežba:
- Jed postrezite kar v posodi, v kateri ste jo pekli, skupaj z osvežilno kumarično solato s smetano in česnom.
Video recept
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira