Ta recept združuje okusne mesne kroglice iz mlete svinjine z al dente testeninami in kremasto omako iz bučk ter sira. Jed je preprosta za pripravo, a vseeno izjemno bogata in nasitna. Postrežena z osvežilno kumarično solato s smetano in česnom je popoln obrok za vso družino.

Sestavine

  • Za kroglice:
    • 450 g mlete svinjine
    • 2 manjši čebuli
    • 1 bučka (mlada, neolupljena)
    • 2 žlici kisle smetane
    • 1 jajce
    • 200 ml drobtin
    • 1 čajna žlička timijana
    • 2 čajni žlički mlete rdeče paprike
    • Ščepec čilija
    • Sol in poper po okusu
    • 1 žlica drobno sesekljanih peteršiljevih listov
    • Olje za cvrtje
  • Za ostalo:
    • 400 g testenin (fusilli ali podobne)
    • 1 bučka (na tanke rezine)
    • 1 sesekljana čebula
    • 2 žlici moke
    • 400 ml mleka
    • 100 ml milerama (ali kisle smetane)
    • Sol in poper po okusu
    • 100 g masla
    • 6 žlic ostre moke
    • 600 ml mleka
    • 200 g naribanega sira trapista
    • 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka
    • Sol in poper po okusu

Priprava

  1. Priprava kroglic:
    • Bučko in čebulo sesekljajte na drobno (lahko uporabite mešalnik).
    • V večji skledi zmešajte mleto meso, jajce, drobtine, kislo smetano, mleto rdečo papriko, timijan, čili, sesekljano bučko, čebulo, sol in poper. Dobro premešajte, da dobite kompaktno maso.
    • Oblikujte manjše kroglice, ki jih rahlo povaljajte v drobtinah.
    • Kroglice ocvrite v vročem olju, dokler niso zlato rjave, nato jih odložite na papirnate brisače, da se odcedijo.
  2. Priprava testenin in omake z bučkami:
    • Testenine skuhajte al dente v veliki količini slane vode, nato jih odcedite.
    • Medtem na malo olja prepražite sesekljano čebulo in narezano bučko. Dodajte 2 žlici moke, premešajte in takoj zalijte s 300 ml mleka ter 100 ml milerama. Solite in poprajte po okusu ter na kratko prevrite. S pripravljeno omako prelijte kuhane testenine.
  3. Priprava bešamel omake:
    • V drugi posodi stopite maslo, dodajte 6 žlic moke in premešajte. Zalijte s preostankom mleka (300 ml) in kuhajte, dokler se omaka ne zgosti. Dodajte nariban sir, muškatni orešček, sol in poper ter kuhajte še 5 minut. Če je omaka pregosta, dodajte malo mleka.
  4. Sestavljanje jedi:
    • V ognjevarno posodo, namazano z maslom, razporedite testenine z bučkami.
    • Na testenine položite ocvrte polpete.
    • Vse skupaj prelijte s pripravljeno bešamel omako.
    • Pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 20 minut, dokler jed ne dobi lepe zlato rjave barve.
  5. Postrežba:
    • Jed postrezite kar v posodi, v kateri ste jo pekli, skupaj z osvežilno kumarično solato s smetano in česnom.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekUganka: Najdite 3 razlike v 15 sekundah
Naslednji članekKako odstraniti madeže deodoranta v nekaj preprostih korakih