Čeprav poletje običajno povezujemo z lažjimi in hitreje pripravljenimi jedmi, obstajajo trenutki, ko si zaželimo nekaj bolj nasitnega in toplega, a še vedno svežega in sezonskega. Ta recept za poletno enolončnico je kot nalašč za take trenutke. Hitro se skuha in je izjemno okusna tudi pri višjih temperaturah.

Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 srednje velika korenčka
  • 1 pločevinka fižola
  • 2-3 pesti zamrznjenega graha
  • 1 paprika
  • 1 pest ali manjša pločevinka koruze (neobvezno)
  • 3-4 pesti testenin
  • 1 čajna žlička rdeče paprike
  • 1 čajna žlička timijana
  • 2 lovorova lista
  • sol in poper po okusu
  • olivno olje

Priprava

  1. Na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dokler ne postane zlato rumena.
  2. Dodamo na kolobarje ali kocke narezano korenje in na kocke narezano papriko. Pražimo nekaj minut, da se zelenjava zmehča.
  3. Začinimo z rdečo papriko, timijanom, lovorovim listom, soljo in poprom. Vse skupaj dobro premešamo.
  4. Prilijemo toliko vode, da pokrije vse sestavine, in kuhamo približno 20 minut. Po potrebi dolijemo še tekočino.
  5. Dodamo zamrznjen grah in počakamo, da zavre.
  6. Dodamo testenine in kuhamo, dokler niso al dente.
  7. Proti koncu kuhanja dodamo fižol, ki smo ga prej oplaknili pod tekočo vodo. Kuhamo še minuto ali dve.
  8. Jed razdelimo na krožnike, po vrhu pokapamo malo olivnega olja in po želji dodamo sveža zelišča.

Recept za okusno poletno enolončnico


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTa rastlina raste kot plevel, a ima neverjetno zdravilno moč
Naslednji članekTole morate storiti, da bo posteljnina sveža tudi po več mesečnem ležanju v omari