Ta rolada je hkrati sveža in razkošna, mehka in hrustljava, kremna in sadna. Ni le slaščica, je prava paša za oči in brbončice. Vsak grižljaj prinese ravnotežje okusov in tekstur.

Sestavine

Pistacijev biskvit:

  • 1 ¼ skodelice oluščenih pistacij
  • 6 velikih jajc (sobne temperature)
  • 1 skodelica belega sladkorja
  • 1 ½ žličke vaniljevega izvlečka
  • 1 skodelica moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 2 žlici sladkorja v prahu (za posipanje)

Malinov nadev:

  • 2 skodelici malin (svežih ali odmrznjenih)
  • ¼ skodelice sladkorja (po želji)

Krema iz smetane in kremnega sira:

  • 450 g kremnega sira
  • 3 skodelice hladne sladke smetane
  • 1 ½ žličke vaniljevega izvlečka
  • 1 ½ do 2 skodelici sladkorja v prahu

Za dekoracijo:

  • Sveže maline
  • Liste sveže mete
  • Ostanki mletih pistacij

Postopek

  1. Pečico segrejemo na 180 °C. Pripravimo velik pekač (33×46 cm), obložen s papirjem za peko.
  2. Pistacije grobo zmeljemo v sekljalniku.
  3. V mešalniku stepemo jajca, sladkor in vaniljo na visoki hitrosti 7–9 minut, da postane masa puhasta in svetla.
  4. Moko s pecilnim praškom presejemo in jo v treh delih nežno vmešamo v jajčno zmes.
  5. Dodamo 1 skodelico mletih pistacij.
  6. Zmes enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo 18–21 minut.
  7. Še topel biskvit potresemo s sladkorjem v prahu, prekrijemo s kuhinjsko krpo in obrnemo.
  8. Odstranimo papir za peko, nato ga zopet ohlapno položimo nazaj.
  9. Biskvit previdno zvijemo po krajši stranici in pustimo, da se popolnoma ohladi.
  10. Maline in sladkor z vilico zmečkamo v pire. Po želji pustimo brez sladkorja za bolj svež okus.
  11. Kremni sir pustimo na sobni temperaturi 20 minut. Stepemo ga do gladkega.
  12. Dodamo sladko smetano, vaniljo in sladkor v prahu. Zamenjamo nastavke za stepanje in mešamo do čvrstih vrhov.
  13. Kremo hranimo v hladilniku do uporabe.
  14. Ohlajen biskvit previdno odvijemo. Namažemo z malinovim pirejem, nato še s tanko plastjo kreme.
  15. Potresemo z nekaj mletimi pistacijami. Ponovno previdno zvijemo.
  16. Zunanjost premažemo s preostalo kremo, potresemo s pistacijami, dodamo kupčke kreme, sveže maline in metine liste.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Tiramisu rolada, klasična sladica v novi obliki


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Vam uspe najti “čudno” žogo?
Naslednji članekRman raste na vsakem travniku in je pravo darilo narave in lahko pomaga pri kopici težav