Ta čudovita testeninska jed združuje vse: nežne kozice, svežo zelenjavo, bogato kremasto omako in popolne testenine. Vse se pripravi v eni ponvi, kar pomeni manj posode in več uživanja! Idealna je za hiter obrok, ki bo navdušil tudi goste.
Sestavine
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 čebula, olupljena in sesekljana
- 3 stroki česna, drobno sesekljani
- ¼ žličke čilijevih kosmičev (po želji)
- 300 g gob (shiitake, beli ali rjavi šampinjoni), narezani
- 350 g testenin (npr. peresniki, rigatoni, metuljčki)
- 700 ml jušne osnove (zelenjavne ali piščančje) ali vode (po potrebi dodajte več)
- 120 ml smetane za kuhanje ali mleka (ali dodatne jušne osnove za lažjo različico)
- 170–200 g špargljev, očiščenih in narezanih na 2–3 cm dolge koščke
- 350 g kozic, očiščenih (lahko z ali brez repkov)
- 150 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- 3 žlice masla
- 75 g naribanega parmezana + še nekaj za posip
- naribana lupinica ene limone
- 2 skodelici češnjevih paradižnikov, prepolovljenih
- ¼ skodelice sesekljanega svežega bazilike ali peteršilja
- sol in poper po okusu
Postopek
- V veliki ponvi ali globoki kozici segrejte oljčno olje na srednje močnem ognju.
- Dodajte čebulo in narezane gobe, ter pražite 2–5 minut, da se zmehčajo in postanejo steklene.
- Dodajte česen in čilijeve kosmiče ter pražite še 1 minuto. Začinite s soljo in poprom po okusu.
- Dodajte surove testenine, zalijte z jušno osnovo in smetano.
- Premešajte, pokrijte in zavrite.
- Ko zavre, odkrijte in nastavite čas kuhanja po navodilih z embalaže testenin. Redno mešajte.
- Če se tekočina prehitro kuha, po potrebi dodajte še ½ skodelice osnove.
- Ko je do konca kuhanja testenin še 2–3 minute, vmešajte kozice, grah, šparglje in maslo.
- Ponovno pokrijte in kuhajte do konca časa, nato odkrijte in dobro premešajte, da se kozice skuhajo in omaka zgosti.
- Odstavite z ognja. Vmešajte parmezan, da se lepo raztopi v omaki.
- Dodajte limonino lupinico, češnjeve paradižnike in sveža zelišča. Po potrebi še dodatno začinite s soljo in poprom.
Video recept
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira