Ta čudovita testeninska jed združuje vse: nežne kozice, svežo zelenjavo, bogato kremasto omako in popolne testenine. Vse se pripravi v eni ponvi, kar pomeni manj posode in več uživanja! Idealna je za hiter obrok, ki bo navdušil tudi goste.

Sestavine

  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 čebula, olupljena in sesekljana
  • 3 stroki česna, drobno sesekljani
  • ¼ žličke čilijevih kosmičev (po želji)
  • 300 g gob (shiitake, beli ali rjavi šampinjoni), narezani
  • 350 g testenin (npr. peresniki, rigatoni, metuljčki)
  • 700 ml jušne osnove (zelenjavne ali piščančje) ali vode (po potrebi dodajte več)
  • 120 ml smetane za kuhanje ali mleka (ali dodatne jušne osnove za lažjo različico)
  • 170–200 g špargljev, očiščenih in narezanih na 2–3 cm dolge koščke
  • 350 g kozic, očiščenih (lahko z ali brez repkov)
  • 150 g graha (svežega ali zamrznjenega)
  • 3 žlice masla
  • 75 g naribanega parmezana + še nekaj za posip
  • naribana lupinica ene limone
  • 2 skodelici češnjevih paradižnikov, prepolovljenih
  • ¼ skodelice sesekljanega svežega bazilike ali peteršilja
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. V veliki ponvi ali globoki kozici segrejte oljčno olje na srednje močnem ognju.
  2. Dodajte čebulo in narezane gobe, ter pražite 2–5 minut, da se zmehčajo in postanejo steklene.
  3. Dodajte česen in čilijeve kosmiče ter pražite še 1 minuto. Začinite s soljo in poprom po okusu.
  4. Dodajte surove testenine, zalijte z jušno osnovo in smetano.
  5. Premešajte, pokrijte in zavrite.
  6. Ko zavre, odkrijte in nastavite čas kuhanja po navodilih z embalaže testenin. Redno mešajte.
  7. Če se tekočina prehitro kuha, po potrebi dodajte še ½ skodelice osnove.
  8. Ko je do konca kuhanja testenin še 2–3 minute, vmešajte kozice, grah, šparglje in maslo.
  9. Ponovno pokrijte in kuhajte do konca časa, nato odkrijte in dobro premešajte, da se kozice skuhajo in omaka zgosti.
  10. Odstavite z ognja. Vmešajte parmezan, da se lepo raztopi v omaki.
  11. Dodajte limonino lupinico, češnjeve paradižnike in sveža zelišča. Po potrebi še dodatno začinite s soljo in poprom.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Lahko v 5 sekundah ugotovite, kaj je narobe na sliki?
Naslednji članekKdaj se sadijo jagode?