Vampi so jed, ki jo eni naravnost obožujejo, drugi pa se ji raje izognejo. A dobro pripravljeni vampi so prava kulinarična klasika, ki s svojim bogatim okusom in kremasto omako navduši marsikaterega gurmana.

Spodaj najdete preizkušen recept, ki ga lahko pripravite doma – z obveznim dodatkom naribanega sira tik pred postrežbo.

Sestavine

  • 1300 g vampov ali 800 g že kuhanih
  • 1 košček čebule
  • 1 strok česna
  • 1 lovorov list
  • nekaj manj vredne jušne zelenjave (za okus)
  • sol

Za omako:

  • 3 žlice olja
  • 120 g prekajene slanine
  • 150 g čebule
  • 3 žlice drobtin
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • juha za zalivanje (od zelenjave ali mesa)
  • nekaj strokov česna
  • zelen peteršilj
  • ščep majarona
  • 1 žlička sladke paprike
  • kis ali vino (nekaj kapljic)
  • lovorov list
  • sol, poper
  • nariban trd sir (zbrinc ali parmezan)

PREBERITE TUDI: Boranja na način, kot je še niste pripravljali in navdušila vas bo

Recept za vampe po domače, ki bodo ljubitelje navdušili

Postopek

Priprava vampov:

Vampe skuhajte v osoljeni vodi, ki ji dodate čebulo, česen, lovor in nekaj manj vredne zelenjave. Po kuhanju jih sperite pod tekočo vodo, ohladite in odstranite odvečno maščobo. Vodo, v kateri so se kuhali, zavrzite.

Praženje:

Na olju prepražite drobno narezano slanino, čebulo in drobtine. Še preden zarumenijo, dodajte paradižnikovo mezgo in narezane vampe (na tanke rezance).

Kuhanje:

Pražite naprej, občasno prilijte malo juhe. Dodajte strt česen, nasekljan peteršilj, ščep majarona, sol, poper, papriko in nekaj kapljic kisa ali vina, da paprika ne porjavi.

Zgoščevanje:

Kuhajte toliko časa, da so vampi lepo mehki, omaka pa primerno gosta.

Postrežba:

Tik pred serviranjem potresite z naribanim sirom ali ga ponudite posebej ob jedi.

Namig

Vampov golaž se odlično poda s svežim kruhom ali polento. Za še bolj bogat okus lahko dodate tudi malo belega vina že med kuhanjem.

Babičin recept za pasulj, ki ne napihne, s skrivno sestavino


Zadnji prispevki

Prejšnji članekPajki bežijo kot strela, če uporabite trik s temi 3 sestavinami, ki jih že imate doma
Naslednji članek8 trikov, kako narediti trdo meso mehko kot maslo (št. 4 vas bo presenetila)