Štajerska kisla juha je tradicionalna enolončnica, ki se pogosto pripravlja ob praznikih in po večjih pojedinah, saj velja za odlično jed za regeneracijo. Bogata je s kolagenom iz svinjskih nogic, aromatično zelenjavo in nežno kislostjo, ki jo pridobi s kislo smetano in kisom.
Sestavine
- 1 kg očiščenih svinjskih nogic
- 500 g svinjskega mesa (pleče ali vrat)
- 2 velika oranžna korenčka
- 1 peteršiljeva korenina z zelenjem
- 4 krompirji
- 1 čebula
- 2 žlici svinjske masti
- 1-2 lovorjeva lista
- 2 žlici kisle smetane
- 2 žlici moke
- 2 žlici kisa
- Sol, mleti poper in timijan (po okusu)
Postopek
- Svinjske nogice temeljito operemo in jih damo v velik lonec.
- Zalijemo jih z vodo in pustimo, da ob rahlem vrenju kuhamo približno 1,5 ure.
- Korenček, peteršiljevo korenino in krompir očistimo ter narežemo na kocke.
- Po 1,5 ure kuhanja svinjskih nogic v lonec dodamo narezano zelenjavo in pustimo, da se kuha naprej.
- V večji ponvi razpustimo svinjsko mast in na njej prepražimo drobno sesekljano čebulo, da postekleni.
- Dodamo na kocke narezano svinjsko meso in ga na srednjem ognju pražimo, dokler ne dobi zlatorjave barve.
- Popraženo meso in čebulo dodamo v lonec k svinjskim nogicam in zelenjavi.
- Po potrebi dolijemo malo vode, da juha ni pregosta.
- Dodamo lovorjev list, timijan, poper in sol ter pustimo, da vse skupaj pokrito kuhamo še približno 1 uro.
- V skledici gladko razmešamo moko in kislo smetano.
- Zmes počasi vlijemo v lonec in dobro premešamo, da se juha enakomerno zgosti.
- Pustimo, da se še nekaj minut počasi kuha, nato jo začinimo s kisom in posujemo s sesekljanim peteršiljem.
Video recept
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira