Preprost, a okusni zapečen krompir z bučkami in sirom je odlična priloga ali samostojna jed, ki bo navdušila z nežno omako in hrustljavo zapečeno skorjico.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 650 g bučk
- 50 g masla (za omako) + malo za pekač
- 100 g čebule (na drobno narezane)
- 2–3 žlice moke
- 1 strok česna
- 250 ml zelenjavne ali piščančje osnove
- 300 ml hladnega mleka
- 100 g naribanega sira (gouda ali podobnega)
- 1 čajna žlička soli (+ še malo za zelenjavo)
- mleti črni poper po okusu
- ščepec muškatnega oreščka
- svež peteršilj za posip
Postopek
- Krompir olupite in narežite na rezine debeline 1 cm.
- Prelijte z vodo, dodajte sol in kuhajte 7–8 minut.
- Odcedite in pustite, da se ohladi.
- V ponvi stopite maslo na srednji temperaturi, dodajte čebulo in pražite 3–4 minute.
- Vmešajte moko in pražite še 1 minuto.
- Dodajte sesekljan česen, nato postopoma prilijte osnovo in dobro premešajte.
- Dodajte mleko, sol, poper in muškatni orešček. Kuhajte 1–2 minuti ob stalnem mešanju, da se omaka zgosti.
- Bučke narežite na tanke rezine (5 mm).
- Rahlo jih posolite.
- Pekač (20 × 30 cm) premažite z maslom.
- Po plasteh izmenično zlagajte krompir in bučke vmes prelivajte z omako.
- Na vrhu potresite z naribanim sirom.
- Pecite v predhodno ogreti pečici na 200–220 °C približno 35–40 minut, da postane površina zlato rjava.
- Pred serviranjem potresite s sesekljanim peteršiljem.
Video recept
Takšne jedi spominjajo na francoski gratin, le da je tu krompir združen še z bučkami, kar naredi jed lažjo in bolj poletno.
Recept za bučkine zvitke z mletim mesom, ki bodo v hipu izginili s krožnika
















































