Preprost, a okusni zapečen krompir z bučkami in sirom je odlična priloga ali samostojna jed, ki bo navdušila z nežno omako in hrustljavo zapečeno skorjico.

Sestavine

  • 1 kg krompirja
  • 650 g bučk
  • 50 g masla (za omako) + malo za pekač
  • 100 g čebule (na drobno narezane)
  • 2–3 žlice moke
  • 1 strok česna
  • 250 ml zelenjavne ali piščančje osnove
  • 300 ml hladnega mleka
  • 100 g naribanega sira (gouda ali podobnega)
  • 1 čajna žlička soli (+ še malo za zelenjavo)
  • mleti črni poper po okusu
  • ščepec muškatnega oreščka
  • svež peteršilj za posip

Postopek

  1. Krompir olupite in narežite na rezine debeline 1 cm.
  2. Prelijte z vodo, dodajte sol in kuhajte 7–8 minut.
  3. Odcedite in pustite, da se ohladi.
  4. V ponvi stopite maslo na srednji temperaturi, dodajte čebulo in pražite 3–4 minute.
  5. Vmešajte moko in pražite še 1 minuto.
  6. Dodajte sesekljan česen, nato postopoma prilijte osnovo in dobro premešajte.
  7. Dodajte mleko, sol, poper in muškatni orešček. Kuhajte 1–2 minuti ob stalnem mešanju, da se omaka zgosti.
  8. Bučke narežite na tanke rezine (5 mm).
  9. Rahlo jih posolite.
  10. Pekač (20 × 30 cm) premažite z maslom.
  11. Po plasteh izmenično zlagajte krompir in bučke vmes prelivajte z omako.
  12. Na vrhu potresite z naribanim sirom.
  13. Pecite v predhodno ogreti pečici na 200–220 °C približno 35–40 minut, da postane površina zlato rjava.
  14. Pred serviranjem potresite s sesekljanim peteršiljem.

Video recept

Takšne jedi spominjajo na francoski gratin, le da je tu krompir združen še z bučkami, kar naredi jed lažjo in bolj poletno.

Recept za bučkine zvitke z mletim mesom, ki bodo v hipu izginili s krožnika


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTo so rastline na vašem vrtu, ki lahko resno ogrozijo mačje življenje
Naslednji članekAli je treba meso oprati pred peko? Razkrivamo pravi odgovor