Ta recept za krompirjev kruh prinaša mehak, rahlo sladkast in puhast hlebec, ki ostane svež dlje časa. Zaradi krompirja v testu ima kruh čudovito mehko teksturo in bogat okus, idealen za sendviče ali preprosto z maslom in marmelado.

Sestavine

  • 225 g rdečerjavega krompirja
  • 240 ml toplega mleka
  • 50 g granuliranega sladkorja
  • 7 g instant kvasa
  • 660 g večnamenske moke
  • 2 žlički soli
  • 75 g nesoljenega zmehčanega masla

Postopek

  1. Olupite in narežite krompir na rezine debeline ½ cm.
  2. Dajte ga v srednji lonec in dodajte toliko vode, da je pokrit za približno 1 cm.
  3. Zavrite na srednji do visoki temperaturi in kuhajte približno 10 minut, dokler se krompir ne zmehča.
  4. Odcedite krompir in prihranite ½ skodelice krompirjeve vode.
  5. Krompir pretlačite do gladkega in odmerite 1 skodelico pire krompirja. Ohladite 5-10 minut.
  6. V skledi stojnega mešalnika zmešajte topel pire krompir, mleko, sladkor, kvas in krompirjevo vodo.
  7. Dodajte moko, sol in maslo ter mešajte z nastavkom za lopatice pri nizki hitrosti, dokler se ne združi.
  8. Nato zamenjajte nastavke in testo gnetite s kavljem 5-8 minut, dokler ni gladko, rahlo lepljivo in prestane “test okenskega stekla” (ko majhen košček testa lahko raztegnete, da postane prozoren, ne da bi se strgal).
  9. Testo prenesite v rahlo naoljeno skledo, pokrijte in pustite vzhajati na toplem, dokler se ne podvoji, približno 45 minut.
  10. Pečico segrejte na 175°C.
  11. Dva pekača za hlebce namastite.
  12. Testo preluknjamo in razdelimo na 2 enaka dela (približno 700 g vsak).
  13. Vsak del testa razvaljamo v pravokotnik.
  14. Testo zvijemo kot zvitek, šiv zalepimo in postavimo v pripravljen pekač, šiv naj bo na dnu.
  15. Ponovimo z drugim kosom testa.
  16. Ohlapno pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 minut, dokler ne naraste.
  17. Odkrijemo in pečemo 35-40 minut, dokler se vrhovi ne obarvajo zlato rjavo.
  18. Pustimo nekaj minut v pekaču, nato odstranimo in ohladimo na rešetki.
  19. Kruh hranimo pokrit pri sobni temperaturi 3-5 dni.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Keto kruh brez pregrehe, ki ga boste oboževali


Zadnji prispevki

Prejšnji članekPoglejte, kaj vam zvezde napovedujejo za valentinovo
Naslednji članekNaredi sam: Izvirna kartica za valentinovo