Ta recept za krompirjev kruh prinaša mehak, rahlo sladkast in puhast hlebec, ki ostane svež dlje časa. Zaradi krompirja v testu ima kruh čudovito mehko teksturo in bogat okus, idealen za sendviče ali preprosto z maslom in marmelado.
Sestavine
- 225 g rdečerjavega krompirja
- 240 ml toplega mleka
- 50 g granuliranega sladkorja
- 7 g instant kvasa
- 660 g večnamenske moke
- 2 žlički soli
- 75 g nesoljenega zmehčanega masla
Postopek
- Olupite in narežite krompir na rezine debeline ½ cm.
- Dajte ga v srednji lonec in dodajte toliko vode, da je pokrit za približno 1 cm.
- Zavrite na srednji do visoki temperaturi in kuhajte približno 10 minut, dokler se krompir ne zmehča.
- Odcedite krompir in prihranite ½ skodelice krompirjeve vode.
- Krompir pretlačite do gladkega in odmerite 1 skodelico pire krompirja. Ohladite 5-10 minut.
- V skledi stojnega mešalnika zmešajte topel pire krompir, mleko, sladkor, kvas in krompirjevo vodo.
- Dodajte moko, sol in maslo ter mešajte z nastavkom za lopatice pri nizki hitrosti, dokler se ne združi.
- Nato zamenjajte nastavke in testo gnetite s kavljem 5-8 minut, dokler ni gladko, rahlo lepljivo in prestane “test okenskega stekla” (ko majhen košček testa lahko raztegnete, da postane prozoren, ne da bi se strgal).
- Testo prenesite v rahlo naoljeno skledo, pokrijte in pustite vzhajati na toplem, dokler se ne podvoji, približno 45 minut.
- Pečico segrejte na 175°C.
- Dva pekača za hlebce namastite.
- Testo preluknjamo in razdelimo na 2 enaka dela (približno 700 g vsak).
- Vsak del testa razvaljamo v pravokotnik.
- Testo zvijemo kot zvitek, šiv zalepimo in postavimo v pripravljen pekač, šiv naj bo na dnu.
- Ponovimo z drugim kosom testa.
- Ohlapno pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 minut, dokler ne naraste.
- Odkrijemo in pečemo 35-40 minut, dokler se vrhovi ne obarvajo zlato rjavo.
- Pustimo nekaj minut v pekaču, nato odstranimo in ohladimo na rešetki.
- Kruh hranimo pokrit pri sobni temperaturi 3-5 dni.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Keto kruh brez pregrehe, ki ga boste oboževali