Bazilika je čudovito zelišče, ki ne sme manjkati v kuhinji. Odlično se poda k omakam, testeninam in solatam. Z njo obogatimo okus in dodamo aromo. Najboljša je seveda sveža, vendar se velikokrat zgodi, da kupimo lonček bazilike, ki nam doma (pre)hitro umre.

Vaša bazilika, ki jo hranite v zaprtih prostorih, je dovzetna za tri glavne težave: vodo, sončno svetlobo in listne uši.

Voda

Pri gojenju bazilike je pravilno zalivanje ključno za zdravje in rast rastline. Sobno baziliko zalivajte največ dvakrat na teden, razen v vročem vremenu (nad 29 °C), ko bo morda potrebovala več vode. Preverite vlago v zemlji s konico prsta; če je zemlja še vedno vlažna, počakajte s ponovnim zalivanjem.

Zalivajte pri koreninah in ne po listih. Bazilika absorbira vodo skozi korenine, zato voda na listih lahko povzroči črne pike.

Če listi postanejo mlahavi in ​​uveli, to pomeni, da rastlina potrebuje več vode. To lahko hitro popravite z zalivanjem. Voda naj dobro odteče, in v roku 30–60 minut bi morali videti, kako listi spet zaživijo. Če ne, rastlino ponovno zalijte.

To so najpogostejše težave z baziliko in zaradi njih (pre)hitro umre

Sončna svetloba

Če imate doma baziliko, jo postavite na čim bolj sončno in toplo mesto. Bazilika uspeva na soncu. To zelišče mora imeti vsaj šest ur neposrednega sonca vsak dan. Veranda, sončna soba ali okno, obrnjeno proti jugovzhodu, bo zelo ustrezalo vaši baziliki.

Listne uši

Toplota in sončna svetloba pomagata preprečiti listne uši. Če jih opazite, vsak list previdno obrišite s papirnato brisačo, da odstranite vsa jajčeca na spodnji strani listov. Večina razpršil je kontaktnih, kar pomeni, da morate vzpostaviti stik z žuželko, da se je znebite. Žalostna resnica je, da ko vidite listne uši, se jih je izjemno težko znebiti.

Kot način, da se znebite listnih uši, lahko uporabite razpršilo s tekočim milom, z enim delom tekočega mila na 10 delov vode. Ko rastlino poškropite, morate zagotoviti, da se listi popolnoma posušijo. Po potrebi uporabite sušilnik za lase.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKako izbrati kremo za obraz glede na vaš tip kože?
Naslednji članekTako se pripravi sirup iz figovih listov: Ima odličen okus po kokosu