Jesen je postregla z obilico gob in zato jih v teh dneh vsi pripravljamo v različnih jedeh. Nekateri jih celo shranjujejo za ozimnico (preberite, kako jih pravilno shraniti). A gobe, ki jih pripravljamo v jedeh, je potrebno pravilno pripraviti, da ohranijo najboljšo teksturo, aromo in okus.
Katere napake počnemo pri pripravi gob?
Izognite se sledečim napakam, ko pripravljate gobe:
- Preveč začimb
- Preveč maščobe
- Preveč vode pri pranju
- Napačna toplotna obdelava
- Priprava z vinom
- Napačno narezane gobe
Če se vam zdi, da katero izmed teh napak počnete, berite dalje.
1. Preveč začimb
Če bodo gobe glavna zvezda jedi, potem bodite skromni z začimbami, saj imajo same po sebi zelo močan okus, ki ga lahko začimbe hitro prekrijejo. Tudi prekomerno soljenje ni priporočljivo.
2. Preveč maščobe
Gobe so kot spužve, zato vpijejo tekočine okoli sebe. Če jih boste dobesedno “utopili” v olju, bodo olje posrkale, vam pa najverjetneje povzročile prebavne težave.
3. Preveč vode pri pranju
Ko gobe prinesete iz gozda, jih morate očistiti, vendar jih ne namakajte v vodi. Očistite jih z vlažno papirnato brisačko ali hitro pod tekočo vodo. Če boste uporabili preveč vode, se bodo napile z njo in spremenile okus.
4. Napačna toplotna odelava
Gob nikoli ne pripravljate počasi in na nizkem olju. Če se boste lotili takšnega načina priprave, bodo spustile vodo ter spremenile teksturo in okus. Gobe vedno pečete na visoki temperaturi, da voda hitro izhlapi in se gobe lepo rjavo zapečejo.
5. Priprava z vinom
Nekaterih gob ne smete uživati z vinom, saj lahko povzročijo zdravstvene težave. Že na splošno je znano, da so gobe težke za želodec, zato se izogibajte uživanju alkohola, kadar jih jeste. To pomeni tudi, da jih ne pripravljajte z vinom. Tudi če imate recept za najboljšo rižoto, ki jo zalijete s kozarcem vina, tega v primeru gobove rižote ne storite.
6. Napačno narezane gobe
Zmotno je prepričanje, da je gobe vedno treba narezati na tanke lističe. Kadar pripravljate gobovo rižoto ali gobovo juho, lahko gobe narežete na kocke, ali jih samo razpolovite, če so manjše. Tako boste dobili največ okusa in odlično teksturo.
NE SPREGLEJTE: Kako ločiti užitne gobe od strupenih?
Zadnji prispevki
- Recept: Potratna potica
- S takšno francosko solato na mizi, boste navdušili vse
- Optična iluzija: Med velikonočnimi zajci se skriva kuža, če ga najdete v 10 sekundah imate dober vid
- Recept za leno pito z višnjami in kokosom, navdušeni boste
- Naredi sam: Tako pobarvate pirhe v zeleno in rumeno na naraven način
- Telečja pleča pečena v pečici. Sočno in mehko meso, ki vsakogar navduši