Ta majhna riba, ki jo lahko dobimo v vsaki trgovini in ribarnici ima nekaj odličnih zdravstvenih koristi in se lahko kosa z veliko dražjim in bolj priljubljenim lososom. Preberite o vseh teh zdravstvenih koristih in nakupite nekaj pločevink te podcenjene ribe.
Sardine so odličen vir omega-3 maščobnih kislin
Omega-3 maščobe kisline so znane po tem, da zmanjšujejo vnetje v telesu, znižajo nezdrave trigliceride in ohranjajo zdravje srca. Velik vir omega-3 maščobnih kislin so sardele, čeprav mnogi tega sploh ne vedo. Ena konzerva sardin vsebuje 64 % priporočenega dnevnega vnosa omega-3.
NE SPREGLEJTE: Ali lahko ribje olje in omega-3 maščobe koristijo našemu zdravju?
Kosti sardin vsebujejo kalcij
Sardele so tako majhne ribe, da jih vedno pojemo kar s kostmi. To je velika prednost, saj ena pločevinka sardel vsebuje kar 44 % priporočene dnevne vrednosti kalcija v majhnih kosteh ribe. V lososu je vrednost znatno nižja.
Sardine so dober vir beljakovin
Ribe spadajo pod odličen vir beljakovin in med ribe spadajo tudi sardele. Pločevinka sardel ima skoraj 23 g beljakovin, kar pomeni, da vas bo močno nasitila, kot tudi poskrbela za zadosten dnevni vnos beljakovin.
Vsebujejo veliko vrednost vitamina B12
Ravno pred kratkim smo pisali, zakaj je B12 vitamin tako zelo pomemben za naše telo in kakšni so simptomi pomanjkanja. Sardine so zelo bogat vir vitamina B12, saj vsebujejo kar 555 % dnevne vrednosti, ki bi jo morali zaužiti. Kar je še dodaten razlog, da bi jih morali uživati bolj pogosteje.
Manjša vrednost živega srebra
Domneva se, da naj bi morske gojene ribe vsebovale nek odmerek živega srebra, ki naj bi škodoval zdravju. Sardine imajo manj živega srebra kot losos, zato vam priporočamo, da najljubšo roza ribico včasih zamenjate za manj priljubljene majhne ribice.
Sardine po poročilu FDA (Ameriške uprave za hrano in zdravila) vsebujejo tako malo živega srebra, da bi v enem tednu morali pojesti približno 32 pločevink, preden bi se v telesu začelo živo srebro kopičiti in ga zastrupljati. Toliko pa jih skoraj zagotovo ne boste pojedli.