Lesena deska za rezanje je nepogrešljiv kuhinjski pripomoček, a hkrati tudi prostor, kjer se hitro naberejo bakterije, maščobe in neprijetne vonjave. Ker jo uporabljamo skoraj vsak dan, je še toliko pomembneje, da zanjo skrbimo pravilno. Za učinkovito čiščenje ne potrebujete posebnih detergentov – zadoščata kar dve sestavini, ki ju imate doma.

1. Po vsaki uporabi jo operite

Po rezanju desko vedno umijte s toplo vodo in blagim detergentom. Operite jo na obeh straneh, tudi če uporabljate le eno. Bakterije se širijo po celotni površini in nikoli ne ostanejo samo na eni strani.

2. Trik z limono in soljo

Za dodatno razkuževanje desko posujte s soljo in jo zdrgnite s polovico limone. Citronska kislina skupaj s soljo raztopi bakterije in odpravi neprijetne vonjave. Pustite nekaj minut, nato sperite z vodo – deska bo kot nova. Ta postopek je še posebej priporočljiv po rezanju mesa ali rib.

PREBERITE TUDI: Ima po praženju čebule cela hiša neprijeten vonj? Storite to in vonja sploh ne bo

3. Uporabljajte ločene deske

Vedno imejte eno desko za meso in drugo za sadje ali zelenjavo. Tako se izognete navzkrižni kontaminaciji, kjer lahko bakterije iz surovega mesa končajo na sveži zelenjavi.

4. Negujte les

Da bo deska zdržala dlje in se ne bo prehitro navzela vonjav, jo občasno premažite z olivnim, sončničnim ali kokosovim oljem. Olje ustvari zaščitno plast in prepreči razpoke.

5. Pravilno sušenje

Nikoli je ne puščajte mokre. Po pranju desko postavite pokonci, da se zrak pretaka okoli obeh strani. Tako preprečite razvoj plesni in glivic.

Lesene deske so po raziskavah pogosto bolj varne kot plastične, saj imajo naravne antibakterijske lastnosti. Če jih pravilno čistimo in negujemo, zdržijo leta in ostanejo higiensko neoporečne.

Usodna napaka pri pomivanju posode, za katero skoraj nihče ne ve


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOcvirkova pogača – hrustljava klasika, ki navdušuje vedno znova
Naslednji članekTedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #126