Čeprav vsi poznamo številne nasvete, kako čim bolj izkoristiti določeno zelenjavo v kuhinji, se velikokrat zgodi, da v naglici vse faze priprave naše jedi opravimo samodejno in odpadkov ne ločimo za nadaljnjo osnovo. Pogosto zavržemo liste korenja ali rdeče pese, ne da bi jih uporabili za pesto ali solato, ali pa bučkam odrežemo vrhove in jih vržemo v smeti. Kot velja za olupke in liste korenja, peteršilja in mnogih drugih zelenjadnic, lahko jeste vse dele buče! Torej naslednjič, ko boste bučke kupovali na tržnici ali v trgovini ali ko jih boste nabirali na vrtu, jih uporabite cele!

Steblo

Sama stebla so prekrita s koničastimi, finimi dlačicami, zato bodite previdni pri ravnanju z njimi. Vzemite lupilec za zelenjavo in jih olupite, da odstranite dlačice. Stebla nato nasekljajte in dodajte enolončnici, mešanici za bučkine polpete, mešani zelenjavi za vok ali v samo solato kot nekoliko bolj hrustljav element.

Pecelj

Naslednjič, ko boste ribali bučke za ocvrtke, mesne kroglice ali hiter bučkin kruh, jim odrežite samo rjav vrh peclja, nato pa naribajte celotno bučko, vse do konca peclja. Ko bučko pečete na žaru ali če jo dodate v posodo, v kateri počasi kuhate jed, tudi pecelj ne bo problem. Pri nekoliko hitrejših načinih kuhanja, kot je cvrenje, bo pecelj bučke še vedno ostal bolj čvrst in trd, kar lahko dodate več teksture v jed.

, Stebla in listi bučk so užitni, uporabite pa jih lahko na te načine

Cvetovi, listi

Verjetno radi jeste bučkine cvetove, sploh če so polnjeni s kakšnim finim sirom ali ocvrti v tempuri, a ste že poskusili njihove liste? Mladi bučkini listi so precej mehki in jih ni treba dolgo kuhati, starejših listov pa se je treba izogibati, ker so lahko nekoliko žilavi in grenki. Mlade bučkine liste minuto ali dve rahlo dušimo s česnom in malo olja. Dodamo jih lahko juham in enolončnicam, jih na drobno narežemo in damo v vok na koncu priprave jedi ali pred koncem v rižoto. Uporabite jih v kombinaciji s sirom za polnjenje slanih pit ali kot del nadeva za quiche.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTestenine s svežimi začimbami in paradižnikom so odlično poletno kosilo
Naslednji članekHitro pripravljeno kosilo: Zapečen piščanec iz pečice s sirom