Zapečene školjke s sirom in paradižnikovo omako so odlična jed, ki bo všeč vsem ljubiteljem morskega in sira. So enostavne za pripravo in odlično sobotno kosilo, ko se na kupu zbere cela družina.
Sestavine
- 1 kg dagnji v polovičkah (očistite in operite)
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 0,5 l pasiranega paradižnika
- 2,5 dl suhe bele Malvazije
- 20 dag mozzarelle
- 10 dag ementalca
- svež peteršilj
- olivno olje
- sol in poper po okusu
Postopek
- Polovičke školjk temeljito operemo in razporedimo po dnu pekača.
- V ponvi na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo sesekljan česen in kratko popražimo. Prilijemo paradižnikovo pasto, začinimo s soljo in poprom ter na zmernem ognju kuhamo 10 minut, da se okusi povežejo.
- Školjke v pekaču prelijemo s pripravljeno omako in belo vino enakomerno razlijemo po vrhu.
- Mozzarello in ementalec naribamo ali narežemo na koščke ter jih potresemo po školjkah.
- Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C, in pečemo 15 minut. Nato temperaturo zvišamo na 220 °C in pečemo še 5 minut, da se sir lepo zapeče.
- Po želji potresemo s sveže nasekljanim peteršiljem in postrežemo še toplo – najbolje s kosom sveže hrustljavega kruha.
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Vsi vidimo trikotnike – a le eden od petih lahko ugane pravilno število
- Kako veste, če je jajce še vedno užitno, čeprav nima roka uporabnosti?
- To so rastline, ki jih nikoli ne smete saditi v bližini hiše, naredijo več škode kot koristi
- Recept za hitro češnjevo pecivo, ki se kar topi v ustih
- Češnje lahko zdržijo več dni, če jih shranite na ta način
- To je otok, ki velja za smrtonosno destinacijo, kamor smejo le znanstveniki in vojaki